Zelf roomboterkoekjes maken

Ben je op zoek naar iets lekkers bij de koffie of thee? Probeer dan eens roomboterkoekjes die je zelf hebt gemaakt!  Je kunt ze in allerlei vormen maken, wat maakt dat je de koekjes kunt aanpassen aan de tijd van het jaar.

roomboterkoekjes
Maak de leukste en lekkerste roomboterkoekjes zelf!

Zo kun je kerstroomboterkoekjes maken, maar ook Paasroomboterkoekjes of zelfs Valentijnsroomboterkoekjes.  Vind hier een goed recept om zelf roomboterkoekjes te maken.

Benodigdheden voor het maken van roomboterkoekjes

Je hebt niet veel ingrediënten nodig om roomboterkoekjes te maken;

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram roomboter
  • 80 tot 100 gram witte basterdsuiker
  • Zout
  • Bakblik
  • Bakpapier
  • Eventueel uitsteekvormpjes
  • Eventueel een deegroller
Vind hier geinige uitsteekvormpjes voor dinosauriërs en hier voor eenhoorns.

Werkwijze voor het maken van roomboterkoekjes

    1. Maak kleine blokjes van de roomboter.
    2. Doe de boter, het zelfrijzende bakmeel en de basterdsuiker in een beslagkom.
    3. Voeg een snufje zout toe.
    4. Kneedt alles tot een mooi samenhangend deeg. Let er goed op dat alle boter en meel is opgenomen in de bal en dat er geen klontjes in zitten.
    5. Laat het deeg een half uur rusten, het liefst in de koelkast.
    6. Maak van het deeg een rol met een doorsnede van 2 centimeter.
    7. Snijdt van deze rol plakjes met een dikte van1 centimeter.
    8. Leg de plakjes op een bakblik met bakpapier.
    9. Leg de plakjes niet te dicht bij elkaar, want de koekjes lopen uit tijdens het bakken. Als je niet op past, heb je anders één hele grote koek.
    10. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 150 graden in ongeveer 20 minuten af.
    11. De roomboterkoekjes moeten lichtbruin zijn als ze klaar zijn.
    12. Laat de koekjes goed afkoelen voor ze op te dienen.
Eet smakelijk!

Variaties op roomboterkoekjes

  • leuke vormpjes
    Roomboterkoekjes in leuke vormpjes!

    Als je bepaalde vorm roomboterkoekjes wilt maken, maak dan van het deeg geen rol, maar vlak het uit tot een 1 centimeter dikke lap met een deegroller. Steek hier vervolgens de koekjes uit en bak ze af.

  • Je kunt de roomboterkoekjes garneren met noten of gember. Gebruik hiervoor walnoten of hazelnoten.
  • Gebruik allerlei leuke vormpjes om de roomboterkoekjes mee op te vrolijken.

Heb je dit recept uitgeprobeerd? Laat dan even weten wat je ervan vond. Heb je nog andere aanvullingen of tips over dit recept? Laat ze hier gerust achter!

Wil je graag zelf fondant maken? Kijk dan hier verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.