Tips om af te koelen als het extreem warm weer is

koelen onder de douche
Lekker afkoelen onder de douche!

De laatste weken is de zomer in Nederland flink toegeslagen, maar ook als je op vakantie bent kan het ineens warmer zijn dan verwacht. Van de hitte weet je niet meer waar je het zoeken moet en probeert van alles om enigszins af te koelen. Vind hier tips en manieren om toch wat verkoeling te krijgen afhankelijk van de situatie waarin je je bevind.

Hoe kun je jezelf afkoelen? Vind hieronder tips!

Tip 1. Duik het zwembad of de zee in

Afkoelen in het water is het best, zorg wel dat je niet verbrand als je een buitenzwembad of de zee induikt. Laat jezelf daarna opdrogen door de wind, hierdoor koelt het lichaam af.

 

Tip 2. Maak je gezicht nat

Heb je geen water in de buurt om in te zwemmen, maak dan je gezicht nat. En laat deze drogen door de wind, ook natte haren laten drogen in de wind geeft een verkoelend effect. Eventueel ga je in de wind van een blower staan.

 [wp_ad_camp_2]

Tip 3. Doe je polsen onder de koude kraan

Bijzonder effectief is het houden van de polsen onder een stroom koud water. Het bloed dat via de armslagader wordt aangevoerd wordt op deze manier verkoeld en verspreid zich door het lichaam, alwaar het een verkoelend effect heeft.

 

Tip 4. Neem een koude douche

Heerlijk verkoelend is een douche, zeker omdat het de plakkerigheid van je laat verdwijnen. Zet de douche echter niet op ijskoud en spring eronder, laat hem langzaam afkoelen terwijl je eronder staat zodat je lichaam eraan kan wennen.

 

Tip 5. Zet een koude douche aan

Heb je een kleine douche, waar de hele dag de zon op staat, en je wil toch je haar kammen of je tanden poetsen zonder dat het zweet je uitbreekt. Zet dan de douche op koud aan, er zal een koude wind vanaf komen. Dit is echter geen milieuvriendelijke oplossing.

 

Tip 6. Neem een waterijsje

Dit is een tijdelijk verkoelende oplossing, vaak krijg je van ijs weer dorst, terwijl dat niet de bedoeling is.

 

Tip 7. Ga rustig aan doen

Een simpele maar doeltreffende oplossing is dat je zo weinig mogelijk doet. Lees een boek op bed, kijk binnen tv of ga op een terrasje iets lekkers drinken. Blijf in ieder geval uit de zon!

 

Tot slot

Bovenstaande tips heb ik zelf toegepast omdat ik temperaturen boven de 33 graden niet meer aangenaam vind. Meest van de tijd heb ik zo weinig mogelijk uitgevoerd, maar voor kinderen is het erg moeilijk rustig te doen, zodat je toch nog wat in de weer bent en daarna verkoeling nodig hebt.

Heb je zelf nog tips of aanvullingen op dit artikel, want ik heb vast niet alles bedacht wat je kunt doen. Laat ze hier gerust achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 gedachte over “Tips om af te koelen als het extreem warm weer is”

  1. Hi Lilalollie (?!). Lang geleden. Ik vind het al onaangenaam boven de 22 graden, dus heb ervaring met wat te doen als het warmer is en je moet toch op pad. Ik neem dan vaak een paraplu mee die ik als parasol gebruik, ook een zonnehoed is al een weldaad. En als het echt te heet is, dan gebruik ik een dunne sjaal die ik steeds nat maak en sla die om mijn hals (maar ja daar kun je niet overal mee rondlopen, maar is wel effectief). Hartelijke groet,
    Agnes