Wat te doen als je kind een soepoog heeft

soepoog
Bindweefselontsteking van het oog!

Iedere moeder maakt het wel eens mee. Je baby heeft ineens een soepoog. Groene snot of afscheiding die uit het oog komt en ervoor zorgt dat er klontjes in de oogharen zitten en je kindje veel last bezorgen. Buiten dat je kindje gehinderd wordt in zijn doen en laten, is het gewoon erg zielig om te zien en wil je als moeder dat het zo snel mogelijk weer verdwijnt. Hoe ontstaat een soepoog en wat kun je ertegen doen?

 

Hoe ontstaat een soepoog

Bij een soepoog ontstaan bij veel kinderen gele korstjes in de oogharen en in de ooghoeken. Soms kan het ook groen zien. Korstjes duiden op een ontsteking van het bindvlies van het oog, dat vrijwel altijd wordt veroorzaakt door een verstopt traanbuisje.

 [wp_ad_camp_2]

Hoe kun je een soepoog behandelen

Een soepoog is besmettelijk dus was altijd goed je handen nadat je het soepoog probeert te behandelen of schoon te maken. Er zijn verschillende oplossingen om een soepoog te behandelen;

 

  • De meest uitgevoerde oplossing is het schoonmaken van het oog met een gaasje gedrenkt in gekookt afgekoeld water. Je haalt voorzichtig het groen of geel weg door van boven naar beneden te wrijven. Gebruik voor elk oog een ander gaasje. Vaak is dit genoeg en verdwijnt na verloop van een paar dagen het soepoog. Het vrijhouden van de neus met een neusspray kan hierbij een positief resultaat hebben.
  • Helpt alleen schoonmaken niet, dan kun je naar de huisarts voor oogdruppels met antibiotica. Je moet dan 3 maal daags een druppel in het oog druppelen, door het ooglid naar beneden te trekken en de traanbuis vervolgens een minuut dicht te houden. De antibiotica kan dan goed zijn werk doen. Binnen een paar dagen dien je resultaat te zien, anders moet je terug naar de huisarts.
  • Als antibiotica niet helpt, kun je proberen de traanbuis open te masseren. Dit doe je door met de wijsvinger voorzichtig in de ooghoek bij de neus de huid op en neer te bewegen. Geef dit niet te snel op, soms heb je pas na drie avonden succes, maar het is het waard.
  • De laatste optie, maar dat gebeurt pas na maanden van een ontstoken oog is het laten doorspuiten van de traanbuis door een oogarts. Je kindje krijgt dan een roesje. Dit is echter de meest rigoureuze optie, die gelukkig vaak niet nodig is.

 

Tot slot

Een soepoog is een vervelende maar niet ernstige aandoening. Er zijn allerlei oplossingen om te zorgen dat je kindje er snel vanaf komt.

Heb je nog tips of aanvullingen op dit artikel? Laat ze hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.