Tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap

Eindelijk zwanger! Maar na een paar weken begint de misselijkheid te komen, of misschien heb je daardoor juist wel gemerkt dat je zwanger bent.

Misselijkheid is één van de vervelendste kwaaltjes tijdens de zwangerschap.

Hoe kun je misselijkheid tijdens de zwangerschap verminderen? Vind hier tips!

Waarom misselijk tijdens de zwangerschap?

De misselijkheid wordt veroorzaakt door het hormoon human chorionic gonadotrophin (HCG), dat geproduceerd wordt door de placenta. Vanaf de vijfde of zesde week in de zwangerschap begint de concentratie HCG te stijgen en wordt de misselijkheid sterker. Tot een week of 12 en daarna neemt het weer af. Als je zwanger bent van een meerling wordt er echter meer HCG geproduceerd en kan de misselijkheid langer aanhouden.
De naam ochtendmisselijkheid suggereert dat het misselijke gevoel voornamelijk in de ochtend plaatsvindt, maar het kan de gehele dag voorkomen. Wel is het zo dat de misselijkheid op een nuchtere maag sneller of erger is dan als je net wat hebt gegeten. 

Zwangerschapsbraken

Bij zwangerschapsbraken ofwel hyperemesis gravidarum neemt het overgeven ernstige vormen aan. Je houdt niets meer binnen en braakt elke dag meerdere keren. Het gevolg hiervan kan uitdroging of gewichtsverlies zijn. Mocht dit bij jou het geval zijn, ga dan naar de dokter.

Tips om misselijkheid tijdens de zwangerschap te verminderen

De misselijkheid kun je niet voorkomen, maar wel verminderen.
  • Neem eten mee naar bed, zodat je ’s ochtends wat kunt eten voordat je opstaat. Het maakt niet uit of het nu crackers of speculaasjes zijn, als je maag maar ietwat gevuld is.
  • Eet over de dag verdeeld kleine porties, de maag moet eigenlijk voortdurend vol zitten, of in ieder geval iets bevatten, maar hij mag zeker niet leeg zijn.
  • Steek tijdens het tandenpoetsen de tandenborstel niet onnodig diep de mondholte in. Dit kan extra snel een misselijk gevoel opleveren tijdens de zwangerschap.
  • Vermijdt bepaalde geuren. Dit is voor iedereen anders, het kan zijn dat je de geur van vis, gebakken vlees of andere geuren ineens misselijkmakend vind. Als je dat weet kun je de geuren tijdelijk vermijden.
  • Heb altijd wat snoepjes op zak, waar je op kunt zuigen. Als je last hebt van extra speekselvorming krijg je sneller een hongergevoel en dus ook weer misselijkheid. Vermijdt dit door af en toe een snoepje te nemen.
  • Ga je niet druk maken om eventueel gewichtsverlies. De eerste drie maanden hoor je maar één of twee kilo aan te komen, dus een of twee kilo eraf zal niet al te schadelijk zijn. Als de afname echter meer dan vijf kilo is, dan toch even de huisarts bezoeken.
  • Soms kun je last krijgen van misselijkheid als je extra foliumzuur of vitamines inneemt. Neem deze pillen dan tijdelijk niet.
  • Loop niet te hard van stapel met het huishouden, neem steeds een klein hapje of tussendoortje in plaats van het hele huis in één keer te doen.

Tot slot

Misselijkheid tijdens de zwangerschap is een vervelende kwaal, maar is op zich onschadelijk voor jou en de baby. De misselijkheid is een bijwerking voor een goed doel, het vormen van de placenta voor je kindje.

Heb je nog tips of suggesties? Laat ze hier dan gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.