Voordat de bevalling echt gaat beginnen, ben je al weken zenuwachtig. Om de zenuwen iets te laten afnemen, kun je het best een vluchtkoffer met allerlei handige spulletjes inrichten. Zo hoef je als de bevalling begint niet ineens nog een tas te gaan pakken.
Wat moet er minimaal in je vluchtkoffer voor als de bevalling gaat beginnen?
Inhoudsopgave
Spullen voor in je vluchtkoffer
Pak een vrij grote tas of koffer voor het inpakken van de spullen.
Spullen voor tijdens de bevalling;
- Een big shirt of iets anders waar je in gaat bevallen.
- Iets wat je partner kan gebruiken om je rug te masseren. Je kan daarbij aan van alles denken zoals een verfroller of iets anders dat kan rollen.
- Iets te eten voor jezelf, zoals dextro voor de nodige suikers, deze geven snel energie. Dat is handig als je lusteloos of misselijk wordt tijdens de bevalling.
- Iets lekkers voor je partner, deze krijgt op een gegeven moment ook honger, zeker als de bevalling langer duurt dan vooraf gedacht.
- Eventueel een bril. Misschien heb je tijdens de bevalling liever een bril op dan contactlenzen in.
- Veel vrouwen krijgen koude voeten tijdens de bevalling, dus stop sokken in je vluchtkoffer.
- Eventuele radio of cd-speler. Sommige vrouwen willen graag muziek tijdens de bevalling, dit moet je zelf aangeven. Vergeet dan op het laatste moment de cd’s niet.
Spullen voor na de bevalling;
- Een badjas om jezelf in te hullen na de bevalling en andere nachtkleding. De bevallingskleding zal helemaal vies zijn en wil je graag verwisselen.
- Toiletartikelen, zoals je tandenborstel, tandpasta, kam, shampoo, douchegel, make-up, deodorant, eventuele medicijnen. Moet je eventueel in het ziekenhuis blijven dan kun je jezelf op deze manier toonbaar maken.
- Pantoffels. Veel vrouwen krijgen opgezette voeten en kunnen hen gewone schoenen niet meer aan. Na een paar dagen verdwijnt dit weer, maar tot die tijd kun je beter lekker zittende pantoffels dragen.
- Kleding voor als je naar huis gaat. Wat wil je aan net na de bevalling? Waarschijnlijk ruimzittende kleding die los valt. Je kunt nog niet meteen in je oude kleding en zeker als je een knip hebt gehad, zit strakke kleding niet lekker. Neem daarom een panty of stretchbroek mee en draag een jurkje of een lang vest.
- Iets lekkers voor jezelf, meestal heb je veel honger na de bevalling en lust je wel iets, neem je favoriete snoep of koek mee.
- Ook niet onbelangrijk; neem kleertjes voor je baby mee. Houdt rekening met het weer, een baby moet meestal één kledinglaag meer dragen dan volwassenen. Neem altijd een mutsje mee. Denk er ook aan dat de baby in een autozitje moet om naar huis vervoerd te worden.
- Doe voor de zekerheid ook wat luiers in de vluchtkoffer.
Andere spullen;
- Je hebt een autozitje nodig om de baby in naar huis te vervoeren. Deze zet je al voor de bevalling klaar.
- Neem de gegevens van je zorgverzekering mee.
- Een camera of fototoestel, met opgeladen batterijen of accu klaarzetten.
- Telefoonnummers van mensen die je wilt bellen na de geboorte van je baby.
- Zorg voor kleingeld om de parkeergarage bij het ziekenhuis mee te kunnen betalen.
Wil je zeker weten dat je alles hebt en dat je goed voorbereid bent? Kijk dan hier verder voor een boek over veilig bevallen. Het boek is geschreven door een ervaren verloskundige en in herkenbare taal. Zeer bruikbaar voor aanstaande ouders.
Tot slot
Veel van bovengenoemde spullen kun je al lang van te voren klaar hebben staan. Dit voorkomt paniek zodat je met een goed of rustig gevoel aan de bevalling kunt beginnen. Veel succes met het inpakken van je vluchtkoffer!
Heb je nog suggesties of tips? Laat ze hier gerust achter.