Tomaten kunnen een te hoog cholesterolgehalte verlagen

Steeds meer landgenoten kampen met een te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte. Zij kunnen dat verminderen door regelmatig tomaten te eten. Canadese voedingsdeskundigen ontdekten dat tomaten kunnen helpen in onze strijd tegen beide welvaartsziekten.

Tijdens recente wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd in Canada, kwamen voedingsdeskundigen tot de ontdekking dat gekookte tomaten hetzelfde gunstige effect hebben op onze gezondheid als statines. Statines zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen, die steeds meer patiënten krijgen voorgeschreven. Deze statines blijken te helpen tegen een te hoge bloeddruk en cholesterolgehalte. Statines hebben echter ernstige bijwerkingen. Ze kunnen op termijn ernstige hartaandoeningen veroorzaken.

Lycopeen in tomaten zorgt voor gunstig effect

Het eten van twee tomaten, of het drinken van één glas tomatensap per dag, heeft hetzelfde gunstige effect op onze bloeddruk en cholesterolgehalte als statines, maar dan zonder de schadelijke nevenwerkingen. Het is de stof lycopeen die voor dit gunstige effect zorgt. Deze stof veroorzaakt de typisch rode kleur, en is tevens een zeer krachtig antioxidant. Antioxidanten beschermen ons tegen de schadelijke vrije radicalen, verantwoordelijk voor kanker en andere ouderdomsziekten.

Tomaten gezonder dan fruit

Gekookte tomaten bevatten meer lycopenen dan welk ander fruit dan ook. Voor een maximaal effect van lycopeen op onze gezondheid, combineren we onze dagelijkse portie tomaten met het eten van pastasaus, ketchup of met het drinken van tomatensap. Andere belangrijke leveranciers van lycopeen zijn watermeloen, grapefruit, abrikozen, papaya en guave. Hier ligt het lycopeengehalte echter stukken lager dat bij tomaten.

Tomaten beschermen tegen verbranding

Tomaten in alle kleuren en maten!
Tomaten in alle kleuren en maten!

Een ander positief effect van tomaten is dat als je ze dagelijks eet, de kans op verbranding met UV-licht met 30% afneemt.

Dit is getest met een persoon die een bepaalde hoeveelheid UV licht op haar billen kreeg op 8 verschillende plaatsen en steeds meer straling. De helft van de vlakjes waren na afloop verbrand. Vervolgens moest de proefpersoon drie maanden lang elke dag een product met tomaten erin eten.  Hetzelfde onderzoek leverde na drie maanden 30% minder verbranding op.

Dit is een natuurlijke manier om de kans op verbranding door de zon te verkleinen!

 

Wil je meer lezen over hoe je je bloeddruk of cholesterol zelf kunt verlagen, lees dan hier verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.