Zorgt slaaptekort voor ADHD of gedragsstoornissen?

Voldoende slaap is voor iedereen belangrijk, maar het meest belangrijk is het voor onze kinderen.

Voor zowel de geestelijke als lichamelijke ontwikkeling hebben ze voldoende slaap nodig. Recent wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Barcelona onderstreept nogmaals het belang van voldoende slaap bij kinderen.

De Spaanse wetenschappers ontdekten tijdens hun onderzoek dat slaaptekort aan de basis is om goed te presteren op school. Ander onderzoek bracht aan het licht dat slaaptekort wel eens de oorzaak kan zijn van allerlei gedragsstoornissen en het ontstaan van ADHD. 

Wat verstaat men onder gezonde én voldoende slaap bij kinderen, en wat kun je er als ouders aan doen om de slaap van je kinderen te bevorderen?

De Spaanse onderzoekers die dit onderzoek naar de gevolgen van slaaptekort bij kinderen uitvoerden, benadrukken dat voornamelijk (jonge) ouders het belang van voldoende slaap voor hun kinderen onderschatten.
Kinderen die iedere nacht gemiddeld tussen de acht en negen uren slapen hebben meer moeite op school dan hun kameraadjes die tot twaalf uur per nacht slapen.

Wil je dat kinderen goed presteren op school, dan moet je er als ouders voor zorgen dat ze voldoende nachtrust krijgen. 

Slaaptekort verstoort het leervermogen van kinderen

slaaptekort
Slaaptekort veroorzaakt problemen!

De duur van onze slaap hangt van persoon tot persoon af. Toch zijn de onderzoekers er na hun slaaponderzoek van overtuigd dat negen uur slaap voor de meerderheid van de schoolgaande kinderen onvoldoende is om maximaal te presteren.
Een ernstig slaaptekort of een onregelmatig slaappatroon verstoort het geheugen en vermindert de motivatie en het leervermogen van onze kinderen. Onvoldoende of verstoord slapen zorgt vooral bij taal en schrijven voor leerproblemen.

Volgens de onderzoekers geeft het tekort aan slaap een vertekend beeld  van de schoolse prestaties en van hun mogelijkheden. Dit is vooral te merken op het gebied van hun woordenschat, grammatica en spelling, maar ook bij begrijpend lezen. De gevolgen op de lange termijn zijn al helemaal niet te overzien, want een leerachterstand bij deze basisvaardigheden zorgt voor een leerachterstand in alle andere vakken.

Slaaptekort zorgt voor pestgedrag en ADHD

Naar de gevolgen van slaaptekort op de schoolse prestaties van onze kinderen werd eerder reeds uitvoerig onderzoek gedaan. Uit die resultaten bleek dat slaaptekort zorgt voor pestgedrag en agressief gedrag bij kinderen.
Slaaptekort bij schoolgaande kinderen ligt waarschijnlijk ook aan de basis van het ontstaan van ADHD en hyperactieve kinderen. Dat is hoofdzakelijk het geval bij kinderen die minder dan acht uur per nacht slapen.

Hoe kun je als ouder de nachtrust van je kinderen bevorderen?

Een regelmatig slaappatroon is van groot belang voor voldoende en gezonde slaap voor onze kinderen.
Kinderen moeten in de eerste plaats op hetzelfde tijdstip hun bedje in. Peuters van 1 tot 3 jaar hebben zeker twaalf tot veertien uur slaap per nacht nodig. Voor kleuters tussen 3 en 5 jaar is dit gemiddeld dertien uur, en zesjarigen zouden voldoende moeten hebben aan twaalf uur slaap.

Gamen en tv- kijken op de slaapkamer is taboe. Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kinderen bevorderlijk is voor hun nachtrust. Zorg voor niet alleen voor een koele, maar zeker ook voor een donkere en stille kinderslaapkamer.
Blijven de slaapproblemen van je kind(eren) aanhouden, ga dan zeker naar de huisarts.

Tot slot

ADHD wordt vaak genoemd en wordt steeds meer gediagnosticeerd. Toch kun je een heel normaal leven leiden met ADHD.

Wil je meer weten over ADHD en hoe je ermee kunt leven? Lees dan verder in dit boek, dat ADHD laat zien  in allerlei verschillende omgevingen, levensfasen en gradaties.

Heb je zelf ervaringen met kinderen die ADHD hebben? Deel ze op dit blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.