Verdienen docenten echt zo slecht?

Verdienen docenten echt zo slecht als er altijd gezegd wordt, of valt het eigenlijk wel mee?

Een startend docent in het basisonderwijs verdient minimaal 2200 euro bruto per maand op fulltime basis. Dit kan oplopen naar de 3600 euro bruto per maand.

Een docent in het voortgezet onderwijs begint met 2300 euro bruto per maand, wat op kan lopen naar 4960 euro bruto per maand.

Docenten hebben piekvermogen

De bedragen hierboven genoemd, klinken niet slecht, zeker niet met de hoeveelheid vakantie die docenten hebben.
Echter vaak realiseert men niet dat docenten heel erg last hebben van piekbelasting.  Veel nakijkwerk in relatief korte perioden en een soms zware belasting tijdens het lesgeven.
Niet alleen bezig zijn met je vakkennis, maar ook orde houden en pedagogisch handelen zijn van belang. De meeste docenten zijn ook nog eens mentor van een bepaalde klas, wat toch wel de nodige tijd kost, om bijvoorbeeld een band op te bouwen met de leerlingen daarin.
Daarnaast hebben docenten allerlei taken binnen de schoolorganisatie, zoals surveilleren, vergaderingen binnen de sectie en binnen teams, op ouderavonden aanwezig zijn, sportdagen assisteren en ga zo maar door.  Deze extra activiteiten vallen vaak samen met een drukke nakijkperiode of ze zijn in je vrije tijd.

Conclusie

Kort samengevat kun je zeggen; docenten verdienen zeker niet weinig, overigens ook niet heel veel, maar zij moeten er wel  hard voor werken!

Wil je meer weten over het salaris van docenten in het basis- en voortgezet onderwijs?
Lees hier verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.