Steun de docenten in hun staking!

Het beroep docent is betrekkelijk zwaar. Ik weet het want ik ben zelf docent.
In de dagelijkse praktijk komt het vaak neer op het geven van je lessen, voorbereiden van de volgende dag en soms nog nakijken van afgenomen toetsen.  Als je het zo opnoemt lijkt het mee te vallen, ware het niet dat het lesgeven van sommige klassen energieslurpend is, met name onderbouwklassen met 30 leerlingen kan zwaar zijn. Als je dan om half 4 klaar bent, moet je toch nog even de lessen van de volgende dag voorbereiden.  Dit duurt meestal iets langer dan vooraf ingeschat, omdat je al wat moe bent.

Taken van de docent

Naast deze taken doen docenten nog veel meer, zo wordt er van je verwacht dat je surveilleert in de pauze (niet elke dag), op ouderavonden aanwezig bent, op open dagen de school promoot, leerlingen begeleidt met profielwerkstukken en daarnaast nog alle seizoensgebonden taken of projectweken uitvoert.
Door deze extra taken vallen pauzes van docenten vaak weg.

Er wordt altijd geklaagd dat docenten weinig verdienen. Dit valt op zich mee. Het is wel minder dan in het bedrijfsleven, maar je hebt vaak vakantie. Dit punt wordt vaak als voordeel van docent zijn gezien.
Vergeten wordt dat docenten vaak piekbelasting hebben. Na een toetsweek met veel nakijkwerk, worden ouderavonden georganiseerd en moet je ‘s avonds ook op school zijn. In zo’n week kan je rustig 60 uur werken als je fulltime lesgeeft.

Met de plannen van de minister wil zij de arbeidsvoorwaarden minder aantrekkelijk maken voor docenten. Dit in het kader van bezuinigingen. De lonen gaan dan niet omhoog, de vakantie wordt korter en de feestdagen worden niet meer vergoed. Dan kan neerkomen op 10 werkdagen meer per jaar!
Daarnaast komen meer leerlingen met stoornissen (normaal passend onderwijs) in het regulier onderwijs terecht. Dit leidt tot grotere klassen, en hogere werkdruk voor docenten.

Volgende week woensdag 21 december roept het LAKS op tot staking van de leerlingen. Deze staken vooral tegen 1040 uur en dus meer ophokuren per jaar.
De docenten worden opgeroepen te staken op 9,10 en 11 januari 2012.

Als docent kan ik niet anders dan dit te steunen, ik ben echter wel fel tegen plunderingen.
Ik roep dan ook op elke docent mee te doen met deze staking en tegen de plannen van de minister te zijn.

Dus doe allemaal mee en geef steun aan het LAKS, LIA, het CNV of de aob.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.