Verkeersregels in het buitenland

Wie binnenkort op vakantie gaat naar het buitenland, krijgt te maken met allerlei andere verkeersregels die gelden in het buitenland. Zo is per 1 juli 2012 het hebben van een alcoholtest in de auto een vereiste in Frankrijk. Dit blaaspijpje is te koop bij benzinestations en in supermarkten.

Waar gelden welke regels en welke spullen moet je bij je hebben in de auto of caravan?
Lees hier alles over verkeersregels of reisregels in het buitenland.

Hoe hard mag je rijden met de caravan

  • Frankrijk; In Frankrijk mag je 130 km per uur rijden met een caravan.
  • Duitsland, In Duitsland mag je 80 km per uur met je caravan. Echter hebben de Duitsers wel een keuring, waardoor je een Tempo 100- sticker kunt krijgen en je dus wel 100 km per uur mag rijden met je caravan. Daarvoor moet de auto uitgerust zijn met ABS en de caravan met een stabilisator, oplooprem en hydraulische schokdempers.
  • In andere landen zijn er omtrent hardrijden met de caravan geen aanvullende regels.

vignet zwitserland
Het tolvignet van Zwitserland
(het jaar 2010)!

Het hebben van tolvignetten

In een aantal landen van europa zijn tolvignetten een vereiste om over de wegen te mogen rijden. Het niet hebben van het juiste vignet kan je een aardige boete opleveren.
  • In Zwitserland heb je zowel een vignet voor de auto als de caravan nodig. Het vignet voor de auto kost ongeveer 40 euro en is te halen bij de ANWB, je kunt het vignet ook vlakbij de grens kopen, met als voordeel dat je dan geen administratiekosten extra hoeft te betalen. Het vignet is echter wel een jaar geldig.
  • Verder heb je een vignet nodig in Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Bulgarije, Roemenië en Slovenië. Voor elk land gelden andere tarieven en andere geldigheidsduren. Zo kun je voor Oostenrijk vignetten kopen voor 10 dagen, dit is handig als je bijvoorbeeld op doorreis bent.
  • In Frankrijk, Spanje, Portugal en Duitsland heb je geen tolvignet nodig.
  • Ook in Kroatië heb je geen vignet nodig, maar moet je betalen bij tolpoortjes. Zorg dus dat je daar contant geld hebt. In Kroatië betaal je met kuna’s.

Het gebruik van een navigatiesysteem in de auto

In sommige landen is het hebben van een navigatiesysteem absoluut verboden. Ook dit kan je een aardige boete opleveren. In Frankrijk is een navigatiesysteem bijvoorbeeld verboden. Je mag het apparaat dan ook niet uitgeschakeld in de auto hebben liggen, het beste is om de software over flitspalen helemaal te verwijderen van het apparaat.
Hoe je precies een ingebouwd navigatiesysteem in de auto uitschakelt, hangt af van de producent van de auto.

Het hebben van reflecterende hesjes in de auto

In steeds meer landen wordt het hebben van reflecterende hesjes voor bestuurders in de auto verplicht gesteld. Dit is voor het geval dat een auto met pech of een ongeval te maken krijgt.
Deze maatregel is van kracht in België, Finland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal en Spanje.
Daarnaast moeten in Luxemburg, Frankrijk en Kroatië voor alle inzittenden van de auto hesjes beschikbaar zijn en dus niet alleen voor de bestuurder.
gevarendriehoek
Een gevarendriehoek is verplicht
in Turkije en Estland!

Het meenemen van fietsen op vakantie

Ook voor het meenemen van fietsen zijn aanvullende regels opgesteld. Zo moet je in Spanje en Italië een waarschuwingsbord op de fietsendrager plaatsen. In Turkije en Estland zijn twee gevarendriehoeken in de auto verplicht.

Aanvullende verkeersregels

Daarnaast zijn er nog enkele regels voor bepaalde landen geldig. Zo moet je in Polen de groene verzekeringskaart van de caravan meenemen, in Slovenië een set reservelampen en in Portugal, Zwitserland en Spanje moeten brildragende chauffeurs een reservebril bij zich hebben in de auto.

Tot slot

Ga goed voorbereid op vakantie, zorg dat je geen onnodige boetes krijgt of dat je ineens een vignet moet aanschaffen of tol moet betalen in een andere valuta!
Heb je nog tips of aanvullingen die nodig zijn in de auto of caravan? Ik hoor het graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.