Snelle recepten voor trifle en clafoutis met bosvruchten

 [wp_ad_camp_1]
In de zomertijd is het lekker om taarten te maken van versgeplukte bosvruchten. Natuurlijk kun je de vruchten ook gewoon in de supermarkt of bij de groenteboer kopen en hoeft het niet noodzakelijk zomer te zijn om deze recepten te maken.
Vind hier een makkelijk recept voor een heerlijk toetje en een snel recept voor een taart met bosvruchten.

Waar moet je op letten als je zelf bosvruchten gaat plukken

Voor de verschillende bosvruchten gelden andere pluktijden in het jaar. Hieronder zal ik een opsomming geven van de verschillende bosvruchten.
bramen
Bramen kun je volop plukken in augustus!
  • Frambozen. Frambozen kun je plukken van eind juni tot half augustus op open plaatsen in het bos en langs de bosrand.
  • Bramen. Bramen kun je vanaf augustus plukken.
  • Blauwe bessen. Blauwe bessen groeien in juli en augustus op zand- en veengrond in Noord-Limburg, Noord-Brabant en Drenthe.
  • Kersen. Kersen zijn de hele zomer te plukken en kom je tegen op zonnige bomen. In het buitenland zijn hele boomgaarden vol met kersen te vinden.
  • Aardbeien. Aardbeien kun je de hele zomer door vinden op zonnige plekken.

Waarschuwing

Op plaatsen waar wilde vossen voorkomen, kun je beter geen laaghangend fruit plukken. Hierin kunnen dan bepaalde ziektekiemen aanwezig zijn, zoals de lintworm. Dit is in Nederland en België echter wel vrij zeldzaam.
Voor alle zelfgeplukte wilde bosvruchten geldt dat je deze eerst moet wassen voordat je ze opeet of in een gerecht gebruikt.

Recept voor bosvruchten trifle

Dit recept is snel en makkelijk te maken, het smaakt er echter niet minder lekker om.

 

Benodigdheden;
  • 1 roombotercake
  • 500 gram bosvruchten (bramen, frambozen, aardbeien, blauwe of rode bessen en kersen)
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels suiker
  • Een handvol fijngehakte muntblaadjes
  • Een halve liter slagroom
Werkwijze;
  • Snijdt de hele roombotercake aan plakken
  • Bedek de bodem van een grote glazen schaal geheel met de plakken
  • Meng de 500 gram vruchten door elkaar
  • Voeg hieraan sap en rasp toe van 1 citroen, 1 eetlepel suiker en het handjevol gehakte muntblaadjes
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over de plakken cake in de glazen schaal
  • Klop de halve liter slagroom lobbig met 1 eetlepel suiker
  • Schenk de geklopte slagroom over het vruchtenmengsel
  • Laat het geheel een uurtje trekken in de koelkast

Recept voor bosvruchten clafoutis

Deze taart is snel en makkelijk te maken. Door iedere keer voor ander fruit te kiezen, heb je steeds een andere taart.
clafoutis kersen
Een heerlijke clafoutis met kersen!

 

Benodigdheden;
  • Roomboter
  • 500 gram ontpitte bosvruchten
  • 250 ml melk
  • 75 gram bloem
  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • Poedersuiker
  • Crème fraiche of roomijs
Werkwijze;
  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius
  • Vet een taartvorm van 24 cm doorsnede in met roomboter
  • Verdeel het ontpitte fruit over de bodem
  • Klop in een kom 250 ml melk, 75 gram bloem, 3 eieren, 75 gram suiker, de vanillesuiker en het snufje zout tot een luchtig beslag
  • Schenk het beslag over het fruit
  • Zet de vorm 40 minuten in het midden van de oven
  • Bestrooi de clafoutis met poedersuiker
  • Eet de clafoutis lauwwarm, met crème fraiche of roomijs naar keuze

Smullen maar!

Veel plezier met het maken van deze heerlijke zomerse recepten.
Wil je meer recepten met fruit en groenten uit eigen tuin? Kijk dan eens in dit boek met meer dan 450 recepten, waarvan de ingrediënten per twee maanden overzichtelijk geordend zijn, zodat je direct ziet wat de  verse producten van die periode zijn.

 

Laat het even weten als één van bovenstaande recepten hebt uitgeprobeerd en hoe ze smaakten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.