Wanneer zet je winterbanden onder je auto?

Na de afgelopen strenge winters met veel sneeuw en ijs, kiezen steeds meer automobilisten voor winterbanden. Ben jij ook van plan om je zomerbanden in te ruilen voor winterbanden?  Beslist een goede keuze, maar wacht er dan niet te lang mee om ze te laten monteren.  Door te wachten tot de eerste tekenen van de winter, zou je wel eens naast je winterbanden kunnen grijpen. Wegens de groeiende belangstelling ontstaan er bij de eerste de beste winterse perikelen vlug tekorten aan winterbanden. 
Wat zijn de voordelen van het rijden met winterbanden en vanaf wanneer bewijzen ze hun nut op de weg?

De laatste jaren weten we weer wat echte, ouderwetse winters zijn. Sneeuw en ijs maakten onze (snel)wegen tot echte glijbanen.
winterbanden
Winterbanden hebben een dieper profiel

Steeds meer automobilisten kiezen dan ook voor winterbanden. Het allerbelangrijkst is om op tijd een afspraak met je garage te maken als je winterbanden wilt. Vele automobilisten bestellen flink van te voren hun winterbanden, zodat er dit jaar zelfs nog vlugger tekorten zouden kunnen ontstaan dan in de voorbije jaren het geval was.

Winterbanden nuttig vanaf zeven graden

Volgens vervoersdeskundigen is het gebruik van winterbanden aan te raden vanaf het ogenblik dat de buitentemperatuur onder de zeven graden daalt. Dan zorgen winterbanden namelijk voor een verhoogde veiligheid. Vanaf buitentemperaturen onder zeven graden, wordt het rubber van je zomerbanden harder. Harde zomerbanden hebben lagere temperaturen vanaf veel minder ‘grip’ op de weg. Dat zorgt voor een slechtere wegligging en langere remafstand, waardoor je veiligheid op de weg in gevaar komt. Bij een gemiddelde snelheid van zestig kilometer per uur is de remafstand bij zomerbanden zeven meter langer dan met winterbanden.  Dit lijkt weinig, maar als je flink moet remmen ben je blij met zeven meter.

Grotere baanvastheid met winterbanden

Hun grotere baanvastheid, vooral in de bochten, is een ander belangrijk voordeel van winterbanden. Daar zorgen de kleinere lamellen voor die in het profiel van je winterbanden worden gemonteerd. Ook is het profiel van deze banden opmerkelijk dieper. Daardoor vergroot de trekkracht van je auto, wat het risico op aquaplanning vermindert.

Verbruik daalt met winterbanden

Het verbruik van benzine daalt aanzienlijk met winterbanden. Een belangrijk voordeel nu de energieprijzen steeds maar hoger worden. Het energieverbruik van winterbanden ligt nu al op hetzelfde niveau als met zomerbanden. Dat hebben we te danken aan het verkleinen van hun wrijving met het wegdek.
En voor de prijs moet je het zeker niet laten liggen, die is de afgelopen jaren flink gedaald. De prijs ligt nu bijna op hetzelfde niveau als die van zomerbanden.

Tot slot

Wacht dus niet te lang met het kopen van winterbanden, ze zijn immers al nuttig bij temperaturen lager dan 7 graden. Voorkom dat ze ineens uitverkocht zijn als zich een koude periode aandient.

Heb je nog toevoegingen of tips voor bij dit artikel? Laat ze hier gerust achter!

Wil je weten wat je kunt doen als je een bevroren regenpijp hebt? Lees hier oplossingen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.