Wat te doen als je een slijmbeursontsteking hebt

Een slijmbeursontsteking is zeer vervelend en pijnlijk. Vaak duurt het lang voordat het weer weg is. 

Maar wat is precies een slijmbeursontsteking, hoe wordt een slijmbeursontsteking veroorzaakt en hoe kun je het behandelen?
slijmbeursontsteking
Slijmbeurzen bij
de knie!

Wat is een slijmbeurs of wat zijn slijmbeurzen

Slijmbeurzen (bursae) zijn met vocht gevulde zakjes die dienst doen als stootkussens tussen botten, spieren en pezen. De slijmbeurzen voorkomen dat pezen en spieren slijten als zij langs botten schuren. Vanaf de geboorte zijn er slijmbeurzen aanwezig en zij kunnen ook ontstaan op plaatsen waar veel wrijving is tussen botten en pezen of spieren.
[wp_ad_camp_2]

Wat is een slijmbeursontsteking

Soms kan zo’n met vocht gevuld zakje gaan ontsteken, dit is de slijmbeursontsteking ook wel bursitis genoemd. Slijmbeursontsteking kan op elke leeftijd voorkomen, maar vooral ouderen hebben er last van. Knieën en ellebogen zijn het meest kwetsbaar. Mensen die veel tuinieren of schoonmaken, zijn het meest vatbaar, soms hebben ook studenten die veel op hun ellebogen steunen er last van. Iedere keer dat er druk op de plek wordt uitgeoefend, doet dit pijn.

Wat zijn de oorzaken van een slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking kan door veel verschillende oorzaken ontstaan.
Hieronder zal ik de belangrijkste noemen.
slijmbeursontsteking elleboog
Teveel steunen op de elleboog kan
slijmbeursontsteking veroorzaken!
  • Ongebruikelijke activiteiten of training, dit is een vorm van overbelasting van de slijmbeurzen.
  • Slecht passende schoenen kan leiden tot bursitis van de achillespees.
  • Jichtklachten of ander ontstekingsachtige aandoeningen zoals reuma.
  • Bacteriën of andere micro-organismen in de bloedbaan.
  • Een stoot of flinke bult in de buurt van een slijmbeurs kan ook leiden tot een slijmbeursontsteking.
  • Slijmbeursontsteking kan het gevolg van een infectie zijn. Deze moet snel behandeld worden, om te voorkomen dat de infectie zich via de bloedbaan kan verspreiden. Dit kan bloedvergiftiging tot gevolg hebben.

Hoe behandel je een slijmbeursontsteking

De behandeling van een slijmbeursontsteking is afhankelijk van de oorzaak.
Bij een mechanische oorzaak, zoals overbelasting of wrijving van schoenen is rust houden het best. Door de plek koud te houden met ijspakkingen en ontstekingsremmer kun je de ontsteking verminderen en het herstel versnellen. Leg een ijspakking nooit direct op de huid, maar doe er altijd een doek tussen. Als na vier dagen nog geen mindering van de klachten is opgetreden ga dan toch naar de huisarts, die kan kijken naar verdere behandeling met een eventuele corticoïd injectie.
Als de slijmbeursontsteking wordt veroorzaakt door een infectie, lijkt de behandeling op die van een onderhuidse steenpuist. Een antibioticakuur kan dan voldoende zijn.
Heb je de ontsteking als gevolg van een infectie te lang laten zitten, dan kan het soms noodzakelijk zijn om het pus uit de wond te laten verwijderen. Pus bevat dode witte bloedcellen, dode weefselcellen en bacteriën, waardoor het voor het lichaam moeilijker is de plek te herstellen. Als de pus dan wordt verwijdert, wordt de infectie wel door het lichaam opgeruimd. Dit duurt echter wel een paar weken.

Tot slot

Heb je een slijmbeursontsteking, die na vier dagen rust nog niet weg is, bezoek dan je huisarts. De slijmbeursontsteking wordt mogelijk veroorzaakt door een infectie en moet snel behandeld worden. Ook kan iets anders dan een slijmbeursontsteking de pijn veroorzaken.
Gelukkig gaan de meeste slijmbeursontstekingen met rust over.
Heb je zelf een slijmbeursontsteking gehad of heb je nog aanvullende tips? Laat ze hier gerust achter.
Gezondheid & psychologie boeken (468x60)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.