Praktische tips voor een opgeruimd huis

Sommige onder ons zijn er goed in, voor anderen is het een waar drama; opruimen!

Een opgeruimd huis zorgt ervoor dat je beter kan nadenken, een opgeruimd huis zorgt namelijk voor een opgeruimd hoofd. Toch is opruimen voor velen onder ons best moeilijk en al helemaal als je het een tijdje hebt laten versloffen. Hoe kun je dan het best beginnen?
Vind hier tips om een opgeruimd huis te krijgen en te behouden.

Waarom schiet het opruimen van het huis erbij in

 
Iedereen is tegenwoordig druk, we werken, we sporten, hebben een sociaal leven, kinderen en willen ook nog eens een opgeruimd huis. Het laatste is datgene dat we het eerst opzij schuiven. Al het andere is belangrijker. Toch is dat niet helemaal juist, als je huis opgeruimd is, voel je je rustiger en heb je uiteindelijk minder stress. Daardoor kun je andere taken beter uitvoeren.
 

Analyseer je levenspatroon

 
Waarom heb je geen tijd voor het huishouden of om op te ruimen? Zit je teveel achter internet of ben je te moe na je werk? Zijn er teveel vrienden en vriendinnen die aandacht van je willen?
Breng in kaart waardoor jij in de knel komt en ga dit beter plannen. Als je bijvoorbeeld na je werk eigenlijk te moe bent om te koken, zorg dan voor een maaltijd die in de vriezer staat. Deze hoef je vervolgens alleen maar in de vaatwasser te zetten, in plaats van dat je aardappelen moet gaan schillen of een andere maaltijd moet bereiden, waarna je zeker geen zin meer hebt om op te ruimen.
Als je teveel tijd aan internet besteedt of  van gamen houdt, spreek dan met jezelf af dat je eerst iets opruimt en vervolgens beloon je jezelf met internet of een andere vorm van ontspanning.
 

Praktische tips voor een opgeruimd huis

 
Hoe kun je beginnen met je huis opruimen? Vind hier praktische tips die makkelijk uitvoerbaar zijn. Ook al zijn de tips praktisch, ze vergen alsnog wat zelfdiscipline. Als het eenmaal in je levenspatroon zit, dan kost het opruimen nog amper moeite.
 

Tip 1. Ruim elke dag op.

Ruim elke dag iets op, kies een kamer uit of een onderdeel. Bijvoorbeeld ruim de huiskamer op of ruim de vriezer uit en gooi weg wat er veel te lang inzit. Ook de koelkast en de voorraadkast herbergen vaak spullen over de datum.
 

Tip 2. Ruim je kledingkast op.

Gooi kledingstukken die je langer dan twee jaar niet aangehad hebt weg. Kijk of schoenenzolen versleten zijn, breng ze naar de schoenenmaker of gooi ze weg. Je kunt je spullen ook naar de kringloopwinkel of het Leger des Heils brengen. Ook een overzichtelijke kledingkast bespaart tijd, doordat je sneller weet wat je aan wilt.
 

Tip 3. Koop een Swiffer.

Ga met de swiffer door je huis heen en verzamel al het vuil wat op de grond ligt bij elkaar. Dit hoef je vervolgens alleen nog maar op te ruimen (met een kruimeldief of doekje). Het huis oogt veel schoner.
 

Tip 4. Ruim speelgoed op in dozen of boxen.

Maak voor elk type speelgoed een box of doos. Zet deze het liefst in een speciaal daarvoor bestemd rek. Leer de kinderen aan dat ze met speelgoed uit één box spelen en dit weer in de box terugdoen als ze ermee uitgespeeld zijn. Vervolgens is het een kwestie van de box terugzetten en je hebt al minder rommel op te ruimen. Kinderen kun zo op hun manier meehelpen met opruimen.
 

Tip 5. Leg een voorraad maaltijden aan.

Zorg dat je maaltijden op voorraad in de vriezer hebt liggen. Zo kun je als je ’s avonds minder tijd hebt snel wat eten en heb je in principe weinig vuile vaat over.
 

Tip 6. Maak je douche schoon voordat je eronder gaat.

Zeep de douchecabine in met een allesreiniger of wat je ook gebruikt en ga vervolgens douchen. Je spoelt de zeepresten weg, je douche is meteen schoon waardoor je twee vliegen in één klap slaat.
 

Tip 7. Gebruik een speciaal schuursponsje voor de wc.

Heb je een groot gezin, dan is het hygiënisch elke dag de wc schoon te maken. Zet hiertoe een speciaal schuursponsje naast de wc en een schoonmaakmiddel. Haal de spons ’s ochtends vroeg of ’s avonds voor het slapen gaan door de wc heen en spoel hem schoon. Het kost maar een paar minuten en het is zoveel beter dan een vuile wc.
 

Tip 8. Houdt je huishouden rustig.

Zet niet te veel spullen neer in je huis, dit is onrustig voor het oog en maakt het schoonmaken lastig. Je moet de spulletjes steeds optillen en uitkijken dat je niets kapot maakt. Dit kost allemaal extra tijd. Ook in het huishouden geldt; less is more! Kies liever voor een paar grote objecten, zoals een vaas of een mooie plant.
 
opgeruimd huis
Maak geen puinhoop van je wasmand!

Tip 9. Heb verschillende wasmanden.

Bij het opruimen van de vuile kleding of was, doe je het meteen in de juiste wasmand. Dit scheelt tijd doordat je de was niet opnieuw hoeft uit te zoeken. Je hebt bijvoorbeeld een wasmand voor zwarte, witte en bonte was. Of voor beddengoed en handdoeken. Ook is het handig om een apart wasmandje te hebben voor babykleding en doekjes, daar wil je je eigen was niet tussen hebben liggen.
 

Tip 10. Zorg voor een voorraad producten die lang houdbaar zijn.

Zorg voor een voorraad luiers, wasmiddel, wasverzachter, tandpasta, shampoo, deodorant en ga zo maar door. Zorg dat je nooit misgrijpt. Niets vervelender dan dat je ineens naar de supermarkt moet. Plaats de producten in de voorraadkast zodat je meteen ziet waar je iets van moet inslaan.
 

Tot slot

 
Er zijn nog vele andere tips te bedenken die kunnen helpen je huis op te ruimen. Het is vooral belangrijk dat het opruimen praktisch is en het je makkelijk maakt. Op die manier bespaar je tijd en kun je leukere dingen doen.

Wil je verder lezen over het opruimen van je huis? Kijk dan eens verder in dit boek, geïnspireerd door ervaringen van verwoede verzamelaars en sloddervossen. Het beschrijft de vier basismethoden voor succesvol opruimen, administreren, agenderen en poetsen. 

 
Heb je zelf nog praktische tips of aanvullingen voor een opgeruimd huis die ik vergeten ben? Laat ze hier gerust achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 gedachte over “Praktische tips voor een opgeruimd huis”

  1. Bedankt, echt super handige tips! Een tip bij tip 1 kan nog zijn een centraal stofzuigsysteem. Sinds ik deze heb stofzuig ik echt elke dag. Het is zoveel makkelijker en sneller!