Wat kun je doen als je een fobie hebt

fobie
Last van een fobie?

Iedereen weet wel iets te noemen waar hij of zij bang voor is. Je spreekt dan niet meteen van een fobie. Maar wanneer heb je nu echt een fobie? En hoe kun je het eventueel behandelen?

Lees hier alles wat je moet weten over fobieën.

Wat is een fobie

Een fobie is een intense irrationele angst, waar geen echte reden voor bestaat. Degene die aan een bepaalde fobie lijdt is alleen bang wanneer hij wordt geconfronteerd met het object van zijn angst. Vaak geen deze mensen de situatie waar ze bang voor zijn mijden, en proberen ze dit voor andere mensen te verbergen. Hier komt dan weer een nieuwe angst uit voort.
Als een persoon met een fobie vermijdingsangst gaat vertonen, wordt het leven van deze persoon op een bepaald moment door de angst beheerst.

Welke fobieën zijn er allemaal

Er zijn zeer veel verschillende fobieën bekend, sommige zeldzamer dan anderen. Een aantal komt echter vaker voor dan gemiddeld;
Angst voor grote menigten
Angst voor grote menigten; ochlofobie!
  • Acrofobie; een mooie benaming voor hoogtevrees.
  • Agorafobie; angst voor open ruimten of openbare gelegenheden. Deze fobie staat beter bekend als pleinvrees.
  • Arachnofobie; bekend van de film Arachnophobia, een grote angst voor spinnen. Deze angst komt vaak door het harde hollen van bepaalde spinnensoorten, of wordt veroorzaakt door de poten.
  • Claustrofobie, de zeer bekende angst voor kleine ruimten, zoals de lift. 
  • Gatofobie; dit is angst voor katten. Deze angst ontstaat doordat een kat iemand heel stil kan benaderen of doordat katten onverwacht kunnen uithalen.
  • Hydrofobie; de naam zegt het al, bang voor water. Vele kinderen durven niet meteen het water in te springen. Bij sommige mensen is het geluid van stromend water datgene dat hydrofobie veroorzaakt. Mensen die bang zijn voor heel diep water lijden aan bathofobie.
  • Nyctofobie; angst voor het donker. De paniek slaat toe in het donker, deze mensen slapen dan ook niet in een donkere kamer en gaan ’s avonds de deur niet meer uit.
  • Ochlofobie; angst voor grote menigten, deze persoon zal zich niet vertonen op een festival of in een stadion.
  • Thanatofobie; angst voor de dood. Je hebt pas een fobie als je angst niet reëel is. Deze mensen mijden begrafenissen, kerkhoven of begrafenisondernemingen.

Hoe kun je een fobie overwinnen

Welke fobie je ook hebt, ben je nu bang voor een dier, een ding of een gelegenheid, je hebt hulp nodig. Vaak krijgen mensen met een fobie gedragstherapie. De patiënt wordt met de angst geconfronteerd. Steeds iets meer blootstelling aan het voorwerp of de situatie.
Als de persoon bijvoorbeeld lijdt aan gatofobie, dan zal men eerst naar plaatjes van een kat gaan kijken, vervolgens de geluiden van een kat horen, daarna in een kamer met de kat worden geplaatst en pas als laatst wordt de kat geaaid. Dit proces kan wel een aantal maanden duren.
Maar de meeste therapieën zullen gebaseerd zijn op een langzame confrontatie met de oorzaak van de angst.

Welke technieken worden gebruikt bij de behandeling van angsten

Bij de gedragstherapieën wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken;
  • Rustgevende strategieën; hierbij moet je denken aan ademhalingstechnieken, ontspannen van spiergroepen, visualisatie van aangename situaties.
  • Ook zonder therapeut kun je dit doen; noteren hoe je je voelt als je in paniek raakt. Wat denk je dat er gaat gebeuren? En als je verwachting niet uitkomt, hoe ga je daar dan mee om?
  • Als laatst ga je met iemand die je vertrouwd de confrontatie met de angst aan (zie hierboven). Hierna noteer je wat je gevoeld hebt en hoe groot je angst was op dat moment.
Wil je meer lezen over hoe je een fobie kunt overwinnen? Lees dan verder in dit boek over angstmanagementtraining, waarin mogelijkheden staan beschreven om zelf angsten te overwinnen.

Tot slot

Heb je last van een angst? Dan hoef je niet meteen een fobie te hebben. Dit is namelijk een tikkeltje erger en gaat je leven steeds meer beheersen.
Denk je wel een fobie te hebben, ga dan hulp vragen en begin met noteren van wat je voelt tijdens een paniekaanval. Dit kun je gebruiken als je met een therapeut praat. Als laatst ga je de confrontatie aan met je angst. Je zult zien dat het dan minder wordt.

 

Heb je zelf een fobie of eentje die hier niet genoemd is? Laat het weten, ik ben zeer geïnteresseerd in jouw verhaal!

 

Wil je meer lezen over angst voor kleine ruimtes? Lees dan hier verder over specifieke oorzaken en behandeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.