Wat kun je doen tegen een vetbultje of lipoom

Je kent ze vast wel, kleine vetbultjes onder de huid, ook wel lipomen genoemd. Deze vetbultjes maken mensen vaak bang omdat ze denken dat het iets ernstigs is, vaak is dit echter niet zo. Vetbultjes zijn echter niet zo mooi en worden als ontsierend ervaren.
Wat is een vetbultje precies en hoe kun je het behandelen?
 

Wat is een vetbultje of lipoom

vetbultje
Een vetbultje of lipoom!

Een vetbultje of lipoom is een ophoping van vetweefsel, vlak onder de huid. Deze bultjes worden meestal niet zo heel groot. De kleine vetbultjes hebben een diameter van een halve centimeter en de grotere kunnen wel drie centimeter worden of grotere schijven vormen. Er bestaan ook nog lipomen op steeltjes, maar deze komen veel minder voor dan het gewone vetbultje.

Lipomen zijn goed te herkennen, maar hebben een voorkeur voor onderarmen, bovenbenen, hals en romp, maar in principe kunnen ze overal voorkomen waar zich vetweefsel bevind.

Verwar vetbultjes niet met cellulitis, vetbultjes zijn echte ronde balletjes vlak onder de huid, terwijl cellulitis vaak een sponsachtig of ingedeukte huid kunnen veroorzaken, en dan met name op de buitenkant van de bovenbenen en het achterwerk van vrouwen. Lipomen komen net zo vaak voor bij mannen als vrouwen.

Ongemakken van vetbultjes of lipomen

Vetbultjes zijn ontsierend, zeker als ze zich in het gelaat of op andere zichtbare delen bevinden. Meestal doen ze geen pijn. Als de bultjes plotseling groter worden en pijn gaan doen, is het misschien iets anders en moet je er naar laten kijken door de huisarts. Dit is dan een goede rede om het vetbultje te laten verwijderen.

Soms zitten vetbultjes op onhandige plekken, zoals op je beha-bandje of op de brug tussen de ogen waar een eventuele bril op rust.

Ook kan het bultje ter hoogte van de broekriem zitten en daar een vervelend gevoel geven als je gaat zitten.

Behandeling van vetbultjes

Je kunt de bultjes laten verwijderen met plastische chirurgie. Er wordt dan een klein sneetje gemaakt onder plaatselijke verdoving en de plek wordt weggesneden. Dit lukt vaak heel mooi. Echter als er iets van weefsel is achtergebleven kan het vetbultje weer terugkomen, het is dan ook hoog recidief.
Verder bestaan er geen medicijnen tegen vetbultjes en heeft het ook geen zin vetarm te gaan eten, het is simpelweg een wildgroei van vetweefsel dat je niet kunt voorkomen.
 

Tot slot

 
Lipomen zijn ongevaarlijk maar vaak ontsierend. Ga er bij een bultje onder de huid niet zo maar van uit dat het onschadelijk is en laat het bultje bij zwelling of pijn nakijken door je huisarts.
 
Heb jij last van vetbultjes en nog eventuele toevoegingen of tips bij dit artikel? Laat ze hier gerust achter.
 
Wil je meer lezen over het verzorgen van de huid? Lees hier dan meer over exfolieren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 gedachten over “Wat kun je doen tegen een vetbultje of lipoom”

  1. Ik heb ook een lipoom gehad op mijn schouderblad en chirurgisch laten verwijderen. De chirurg vertelde me destijds dat lipomen erfelijk zijn en er een grote kans was dat een van mijn ouders er ook wel een had.wat bleek, dat mijn vader er ook een op zijn rug had!
    Nu heb ik er weer een paar, maar ik heb er geen last van verder, dus laat ik ze maar zitten zolang ze niet groeien.
    Misschien dat een van mijn kinderen er ook een heeft, als het erfelijk is. Ik hoop echter van niet want ze kunnen wel ontsierlijk zijn.

  2. Toen ik 8 was, ontdekte ik de vetbult in m’n hals, ik ben nu bijna 41. Sinds mei 2013 krijg ik B12 injecties omdat er bij mij een tekort werd vastgesteld. Sindsdien is de vetbult ongeveer tweederde afgenomen. Mss kan zo’n onschuldige vetbult een aanwijzing zijn van een minder onschuldig probleem zoals B12 tekort? NB Er wordt m.i. te weinig onderzoek gedaan naar het effect van deze vitamine en de ervaring van gebruikers. ‘De hik’ is ook zo’n voorbeeld. Daar heb ik nooit iets achter gezocht totdat ik deze injecties kreeg en de hik ineens wegbleef.

  3. Ik heb heel veel liipomen en heb er ondertussen al zo’n 20 laten verwijderen, maar er komen steeds weer nieuwe bij dus ik geef de strijd maar op.