Als je bevallen bent en besluit borstvoeding te gaan geven, komt er een moment dat je weer aan het werk moet. Dat is eerder dan de zes maanden borstvoeding die wordt aangeraden aan je baby te geven. Een borstkolf helpt je de melk uit de borsten te laten komen en op te vangen. Zo kun je de melk in de koelkast bewaren of invriezen. De melk blijft dan zeker een paar maanden goed.
Welke soorten borstkolven zijn er te koop en waar let je op bij de aanschaf van een borstkolf?
Inhoudsopgave
Wanneer een borstkolf kopen?
Omdat je tijdens je zwangerschap nog niet weet hoe de borstvoeding zal verlopen, kun je het beste wachten tot na de bevalling met het kopen van een borstkolf. Soms heb je de borstkolf nodig om de melkproductie op gang te brengen en soms koop je pas een borstkolf als de borstvoeding goed loopt. Kolven moet je wel leren en dat kost wat tijd, dus als je na 12 weken weer wilt gaan werken is het handig om zo na 6 weken te beginnen met kolven. In die tijd kan de baby ook wennen aan het drinken uit een fles in plaats van de borst.
Je begint dan zo naar zes weken met oefenen met de fles, kolf daartoe ’s ochtends wat melk af en oefen met de fles. Ook is dit handig om te starten met de aanleg van een voorraad borstvoeding.
Wees niet bang dat je later op de dag te weinig melk hebt, kolven stimuleert namelijk juist de productie van melk.
Verschillende typen borstkolven
Er is geen best type borstkolf, voor iedereen is de beste kolf een andere. De borstkolf moet bij je passen.
Een borstkolf bestaat uit een mond, een pompje en een opvanggedeelte om de melk in op te vangen. Sommige fabrikanten hebben verschillende maten zuigers, ook wel schelpen genoemd.
Er zijn verschillende typen borstkolven op de markt;
- De handkolf is handig om af en toe te kolven.
- De enkelzijdige elektrische kolf is handig als je maar een paar dagen gaat werken of om een voorraadje borstvoeding aan te leggen.
- De dubbelzijdige elektrische kolf, handig voor als je bijna of volledig gaat werken.
- De dubbele elektrische huurkolf, wordt meestal gebruikt als de borstvoeding tijdens de eerste dagen niet op gang wil komen. Vaak kun je deze borstkolven tijdelijk huren, als de borstvoeding dan goed loopt, kun je kiezen voor een ander type borstkolf.
Koop geen tweedehands kolf
Vaak hebben vriendinnen of familie nog wel een borstkolf voor je. Doe dit toch liever niet, vanuit hygiënisch oogpunt en de levensduur van het apparaat. Bij sommige borstkolven kan de melk wel eens in de behuizing komen, en hoe reinig je de slangetjes van de borstkolf zo goed mogelijk?
Het best is het dus gewoon een nieuwe borstkolf te kopen. Ze zijn al te koop vanaf 65 euro.
Tot slot
Koop de borstkolf die het best bij je past en pas na de geboorte van je baby. Veel succes met je zoektocht naar de juiste borstkolf.
Heb je nog suggesties of tips? Laat ze hier dan gerust achter.