Wat is nu precies gezond broodbeleg

Nederland is kampioen brood eten. Veel mensen starten hun dag met brood en eten daar een lekkere plak kaas op. Maar is dit eigenlijk wel gezond? Ook is het verstandig om eens naar je broodbeleg te kijken als je wat gewicht wilt verliezen. Welke type broodbeleg kun je het best kiezen als je gezond wilt eten en wat af wilt vallen?

Gezond eten

Pin This Now to Remember It Later
Pin This

Het besef dat gezond eten een enorme invloed heeft op je leven begint bij ons Nederlanders steeds meer te groeien. Als je gezond eet vergroot je de kans op een gezond en fit lichaam en blijft ook je geest in optimale conditie. Omdat in Nederland bij het ontbijt en bij de lunch vaak brood gegeten wordt, is het verstandig goed na te denken over wat nu eigenlijk gezond broodbeleg is…

[wp_ad_camp_2]

Gezond broodbeleg

Gezond broodbeleg bevat in ieder geval niet te veel suikers en vetten, maar wel eiwitten. Bij voorkeur bevat gezond broodbeleg wel stoffen die je lichaam nodig heeft, zoals vitaminen en mineralen. De keuze aan gezond broodbeleg is ondanks deze voorwaarden groter dan je denkt:

  • Kies voor mager vlees. Er zijn een aantal vleessoorten die weinig vet bevatten en daarom geschikt zijn als gezond broodbeleg. Kies bijvoorbeeld voor fricandeau, rosbief, kipfilet of achterham.
  • Kaas is onlangs uit de schijf van vijf verwijderd, omdat het veel vetten bevat.  Toch bevat kaas ook gezonde stoffen zoals calcium en andere essentiële mineralen. Kaas is ook een bron van vitamines en kan dus een gezonde keuze zijn, mits je voor een magere variant gaat. Kies als gezond broodbeleg bijvoorbeeld 20+ kaasplakken.
  • Sandwichspread is een broodbeleg dat verschillende soorten groentes bevat. Hierdoor is sandwichspread rijk aan vitamines en mineralen. Een goede keuze om alvast een deel van je dagelijkse essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Het is algemeen bekend dat bepaalde vissoorten gezond zijn. Vis kan daarom ook heel goed dienen als gezond broodbeleg. Kies bijvoorbeeld voor zalm, tonijn of makreel.
  • Iets onbekender maar wel heel gezond zijn fruit en groenten als broodbeleg.
    gezond broodbelegAardbeien worden vaak op brood gegeten, maar ook kiwi, appel en peer kun je goed met brood of ontbijtkoek combineren. Komkommer, sla, paprika of tomaat zijn groenten die goed op brood passen. Eventueel kun je deze groentes in combinatie met kaas of vleeswaren eten. Zo is kaas met komkommer een zeer goede combinatie. Maak je brood echter niet van tevoren klaar, anders trekt al het vocht in het brood en wordt het heel sompig en nat.
  • Kies voor een zeer gezonde maaltijd voor kiemgroenten, zoals tuinkers. Combineer dit met bijvoorbeeld achterham.
  • Ei is ook een vorm van gezond broodbeleg, het liefst dan wel gekookt ei. Eieren zijn rijk aan mineralen, vitamines en eiwitten en bevatten gemiddeld zo’n 90 kcal.

Tot slot

Welk broodbeleg je ook kiest, besmeer je boterham altijd met een dun laagje boter. Zonder de vetten in de boter kun je bepaalde vitaminen niet opnemen, ook vitamine D zit in boter. Dit heb je nodig om je botten sterk te houden, alhoewel je dit ook aanmaakt in de zon, is dit in de winter niet altijd voldoende. De meeste mensen bevelen vaak halvarine of margarine aan,toch is roomboter ook heel gezond, mits je hier maar een klein beetje van gebruikt. In volle roomboter zitten namelijk weinig toegevoegde stoffen en is natuurlijker, terwijl halvarine wat meer chemisch van aard is.

Pin This Now to Remember It Later
Pin This

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Wat is nu precies gezond broodbeleg”

  1. Gezond broodbeleg helpt natuurlijk maar zolang in Nederland het dagelijks brood bomvol suiker zit is het naar mijn mening zinvoller om suikerloos brood te eten als je gezond wilt eten. Suiker hoort niet in brood thuis en is ook niet nodig om lekker brood te bakken. Laten we weer suikerloos brood eisen bij de bakker en supermarkt. Desnoods zelf bakken.