Wat te doen als je een strontje hebt

Een strontje is een vervelend bultje bij je oog,  ook wel een stijg of een paddenpisser genoemd. Gelukkig is een strontje onschuldig, maar het liefst kom je er zo snel mogelijk weer vanaf. Wat is een strontje precies en hoe kun je het best een strontje behandelen?

Wat is een strontje

strontjeOnze ogen worden omringd door wimpers en ieder haartje ontspringt uit een haarzakje. Soms raakt zo’n haarzakje ontstoken, dan krijg je een strontje. Een strontje is zichtbaar als een klein pijnlijk rood knobbeltje op de rand van boven- of onderooglid, soms met een geel kopje. Vaak is een strontje het gevolg van en infectie of een teken van een verzwakt immuunsysteem. Strontjes komen vaak terug. Vaak raakt een naastgelegen haarzakje ontstoken door verspreiding van de bacterie. Dit is ook de reden dat je een strontje nooit mag uitknijpen, hiermee vergroot je de kans op verspreiding van de infectie.

Let op; een hardnekkige knobbel op het ooglid kan een cyste zijn. Deze raakt niet vaak geïnfecteerd en kan je weg laten halen door middel van een kleine operatieve ingreep.

Wat kun je doen om strontjes te voorkomen

  • Houdt het oog schoon. Ga hiervoor hygiënisch te werk. Was alle handdoeken en washandjes op een hoge temperatuur en zorg ervoor dat iedereen in het gezin zijn eigen washandje heeft.
  • Gebruik geen mascara of eyeliner als je een strontje hebt of vaker strontjes hebt. De kwastjes kunnen geïnfecteerd raken en vaker voor een strontje zorgen.
  • Gebruik liever geen lenzen als je een strontje hebt.
  • Wrijf niet in je ogen, ook al is het nog zo verleidelijk. Het strontje gaat er niet sneller door weg.
  • Raak je ogen niet aan tijdens het koken. Vooral niet als je bezig bent met chilipeper, gember of andere hete kruiden en specerijen.
  • Raak je ogen niet aan als je aan het tuinieren bent. Sommige planten kunnen een heftige reactie veroorzaken.

Hoe kun je een strontje het best behandelen

Heb je een strontje op je ooglid, was het oog dan drie maal daags uit met afgekoeld gekookt water. Hierdoor kan het pus sneller weg en is het strontje schoon. De ontsteking is op die manier binnen twee dagen weg.

Veel succes met het behandelen van je strontje!

Heb je nog aanvullingen of tips voor bij dit artikel? Laat ze dan hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.