Witlof gezond en lekker

Witlof is niet de meest favoriete groente van iedereen. Omdat witlof een iets bittere smaak heeft, vinden kinderen de groente meestal niet lekker. Toch is witlof een goede groente om te eten en kun je er lekkere recepten mee maken.

Lees hier waarom witlof gezond is om te eten en vind hier ook het recept voor gekarameliseerde witlof.

Wat is witlof

witlof
Witlof!

Witlof is een bladgroente, dat zowel rauw als gekookt gegeten kan worden. Omdat witlof ietwat bitter van smaak is, wordt het vaak gekookt gegeten. Naast het koken in water kun je ook melk toevoegen, waardoor de bittere smaak nog minder wordt. Rauw wordt de groente in combinatie met fruit in met name zomerse salades gegeten. Zodoende eten we gemiddeld 3,2 kilo witlof per jaar per persoon. 

Witlof is een tweejarige plant, wat inhoudt dat het het eerste jaar gezaaid wordt in het voorjaar. In de herfst worden de ontstane wortels geoogst. Vervolgens worden de wortels in een donkere ruimte geplaatst om ze op te laten bloeien. Binnen drie tot vier weken bloeit de witlofplant op. Doordat de planten in het donker opgroeien, zijn ze wit. Zodra de planten daglicht krijgen worden ze groen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Is witlof gezond

Witlof is zeker een gezonde groente. Er zit veel vitamine C en kalium in. Vitamine C is goed voor de gezondheid omdat het de symptomen van verkoudheid en griep vermindert en zorgt dat het lichaam ijzer beter op kan nemen, kalium is een belangrijk mineraal omdat het een grote rol speelt bij de werking van de zenuwen (impulsoverdracht) en de aanmaak van eiwitten. Daarnaast bevat witlof nog natrium en calcium.

Witlof is ook goed voor de lijn, het bevat namelijk maar 14 calorieën per 100 gram, waardoor je er grote hoeveelheden van kunt eten.

Recept voor gekarameliseerde witlof

Dit gerecht smaakt lekker bij stoofvlees of lamscurry.

Benodigdheden:

 • 50 gram roomboter
 • Twee eetlepels bruine basterdsuiker
 • Een paar kroppen witlof
 • Koekenpan

Werkwijze:

 1. Was en halveer de witlof
 2. Snijdt de harde kern uit de krop
 3. Verwarm de roomboter in de koekenpan
 4. Voeg hier de witlof aan toe
 5. Laat dit tien minuten zacht worden
 6. Draai de witlof af en toe om
 7. Schep de basterdsuiker over de witlof als deze zacht is
 8. Laat het even intrekken en zet vlak voor het opdienen het vuur hoog
 9. Wacht tot de witlof bruin kleurt
 10. Dien het gerecht op

Tot slot

Witlof is een gezonde ietwat bittere groente. Het is echter wel een heel gezonde groente. Door de witlof in melk te koken verdwijnt de bittere smaak grotendeels. Met witlof kun je vele salades maken.

Heb je zelf een recept dat witlof bevat of heb je andere aanvullingen of tips bij dit artikel? Laat ze hier gerust achter.

Wil je meer weten over venkel? Lees dan hier meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.