Zandvlekken voorkomen in de kleding van je kinderen

zandvlekkenZandvlekken zijn een doorn in het oog van veel ouders. Gelukkig zijn er goede manieren om ze te voorkomen of op een efficiënte manier te verwijderen. Met welke zandsoorten kun je vlekken voorkomen? Welke zandsoorten zijn voor welke situaties geschikt? Wat kun je doen wanneer je toch zandvlekken in de kleding van je kinderen vindt? Ontdek hier het antwoord op deze en meer vragen.

Hoe worden zandvlekken veroorzaakt?

Kinderen spelen graag buiten. Ze willen rennen, springen, klauteren, zandkastelen bouwen en ga zo maar door. Voor het kind is dit hartstikke leuk, voor de kleding iets minder. Zandvlekken, in allerlei soorten en maten, komen hierdoor nu eenmaal veel voor. De grootste boosdoener in dit verhaal is leem. Dit is een grondsoort dat voornamelijk uit silt bestaat, hele kleine korrels grond. Het komt op veel plekken in Nederland van nature voor en daarnaast wordt het veel in de bouw gebruikt vanwege de isolerende werking ervan. Kinderen kunnen ermee in aanraking komen als ze buiten spelen of in bepaalde zandbakken wroeten. Het leem zorgt voor de vlekken die zo bekend en lastig te verwijderen zijn.

Welke zandsoorten zorgen niet voor vlekken?

Omdat leem een grote rol speelt bij zandvlekken, kun je ze voorkomen door zand te gebruiken dat weinig tot geen leem bevat. Een goed voorbeeld hiervan is speelzand. Dit materiaal is speciaal voor kinderen gemaakt om veilig mee te kunnen spelen, zonder vlekken of troep te veroorzaken. Heb je bijvoorbeeld een zandbak in de tuin staan? Stort deze dan vol met speelzand. Bestel hier direct speelzand!

Het materiaal is niet alleen goedkoop, het bevat ook nog eens geen gevaarlijke bestanddelen en laat geen vlekken achter. Als je ervaring met het strand hebt, weet je dat je dit zand er vaak gemakkelijk af kunt kloppen. Speelzand werkt op een soortgelijke manier, waardoor je vlekken op een effectieve en veilige manier kunt voorkomen. Daarnaast kun je het gemakkelijk in huis gebruiken, omdat het zo is opgeruimd. Kinderen vinden het tot slot heerlijk om ermee te spelen en te experimenteren.

Voor welke situaties zijn welke zandsoorten geschikt?

Wanneer kinderen met speeltoestellen spelen, kunnen ze er vanaf vallen. Meestal gebeurt dit ook wel een paar keer. Het is daarom belangrijk dat het materiaal dat eronder ligt de val dempt en zorgt dat het kind geen verwondingen oploopt. Speelzand is hier niet goed geschikt voor, omdat het geen dempende werking heeft. In dit geval kun je dus beter een val dempende zandsoort gebruiken. Hierbij kunnen er natuurlijk wel weer eventuele vlekken ontstaan. In dit geval kun je ook een ander soort ondergrond gebruiken zoals een mat of een ander dempend materiaal. Voor in de zandbak is speelzand juist wel weer heel goed geschikt. Kinderen kunnen hier lekker in wroeten en de mooiste dingen mee maken, zonder dat ze allemaal vlekken op hun kleding krijgen.

Toch een vlek! Wat nu?

Hoe goed je voorbereidingen ook kunnen zijn, helemaal vlekvrij zal het kind niet blijven. Gelukkig zijn er ook goede middelen beschikbaar waarmee je de zandvlekken effectief kunt verwijderen. Het is in eerste instantie belangrijk om de zandvlek zo snel mogelijk aan te pakken, anders wordt het hard en is het lastiger weg te krijgen. Een goede manier is om in een emmer een sopje met een wasmiddel naar keuze te maken en het kledingstuk hier een half uurtje in te laten liggen. Spoel het vervolgens goed uit en de meeste zandvlekken zijn weg. Je kunt ook een speciale vlekkenspray gebruiken van het merk dat je graag gebruikt. Op een hoge graad in de wasmachine wassen of groene zeep gebruiken kan hiernaast goed werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.