Noten lekker en gezond

notenNoten zijn voor velen een lekker tussendoortje. Toch denken de meeste mensen dat niet heel gezond zijn omdat ze veel calorieën bevatten. Het tegengestelde is echter waar, noten zijn zeer gezond. Ze bevatten juist veel goede vetten, eiwitten, calcium, ijzer en vitamine B. Daarnaast geven noten je een verzadigd gevoel en kunnen ze gebruikt worden als vleesvervanger. Handig voor vegetariërs bijvoorbeeld. Welke noten zijn het meest gezond?

Amandelen

Amandelen bevatte de grootste concentratie aan gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamine C en E, mineralen als ijzer, magnesium en fosfor.  Ook is de noot rijk aan calcium. Amandelen helpen bij hart- en vaatziekten, bloedarmoede en diabetes. Een handje per dag is echter al voldoende om van deze effecten te genieten.

Amandelen worden vaak gebruikt in gebak en spijs. Verder kun je er meel en olie van maken. Daarnaast kun je amandelmelk als vervanger van koemelk drinken.

Cashewnoten

De cashewnoot moet eerst worden geroosterd voor hij eetbaar is. De noot bevat vitaminen en mineralen, maar minder gezonde vetten dan de andere noten. Toch is de cashewnoot een gezonde noot om te eten en kun je bijvoorbeeld toevoegen aan rijstgerechten.

[wp_ad_camp_2]

Hazelnoten

Hazelnoten bevatten de meeste vitaminen en mineralen, zoals vitamine Een ijzer. Ze bevatten antioxidanten, belangrijk tegen vrije radicalen.  Daarnaast bevatten hazelnoten vezels, goed voor de darmwerking. Hazelnoten zijn goed tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Macadamianoten

Macadamianoten zijn ongetwijfeld de duurste noten die er zijn. De noten mogen niet vallen tijdens het oogsten want kapot zijn ze niet te verkopen. Macadamianoten bevatten de meeste onverzadigde vetten. Daarnaast leveren ze een grote hoeveelheid mineralen als calcium, kalium, fosfor, ijzer en magnesium.

Paranoten

Paranoten zijn de beste noten om te eten tegen botontkalking ofwel osteoporose. Ze bevatten naast onverzadigde vetten, ook selenium en fosfor. Vooral fosfor zorgt voor sterkere tanden en botten.

Pecannoten

Pecannoten zijn erg gezond en komen uit Amerika. De noten lijken op halve walnoten, maar zijn donkerder van kleur. Ook is de smaak sterker aanwezig. De pecannoot bevat veel zink, en speelt daardoor een rol bij de opbouw en herstel van weefsels. Ook bevatten pecannoten veel vitamine B1, dat een rol speelt bij de werking van het zenuwstelsel.

Pistachenoten

Pistachenoten bevatten in tegenstelling tot de andere noten minder vet en dus ook minder calorieën. Wel bevatten ze andere voedingsstoffen als vitamine B6, koper, magnesium en fosfor. Ook zijn pistachenoten rijk aan antioxidanten en vezels. Pistachenoten zijn daarom geschikt om als tussendoortje te nemen. Kies dan wel het liefst voor onbewerkte pistachenoten, zonder zout en olie.

Walnoten

Van de walnoot kun je wel zeggen dat het een supernoot is. De walnoot bevat veel goede vetten en antioxidanten. Ze houden je bloedvaten soepel, wat je risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleint. Verder houden ze je cholesterolgehalte in evenwicht en helpen ze tegen angst en depressies. Recente en grootschalige wetenschappelijke onderzoeken toonden zelfs aan dat walnoten dementie kunnen voorkomen. Aanbevolen wordt ongeveer 6 tot 8 walnoten per dag te eten.

Waar noten kopen

Het best kun je noten ongebrand of onbewerkt eten. Door noten te bewerken raken ze veel  voedingsstoffen kwijt. Als je dus noten wilt gebruiken om je gezondheid te verbeteren kun je dit het best doen met noten zonder bewerkingen. Deze zijn verkrijgbaar in de notenspeciaalzaak of een reformwinkel.

Wil je meer weten over noten?

Vind dan alle informatie in de complete notengids, hier direct te downloaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.