Het is bijna weer Sinterklaas, 5 december. Allerlei lekkernijen zijn verkrijgbaar en maken deze periode van het jaar gezellig. Een van de lekkerste sinterklaas versnaperingen zijn chocolade pepernoten. Hoe kun je zelf chocolade pepernoten maken? Vind hieronder het recept.
Chocolade pepernoten
Heb je trek in chocolade pepernoten? Dan kun je ze in principe gewoon in de winkel kopen, maar het is veel leuker om ze zelf te maken. Zeker als je met je kinderen of kleinkinderen aan de slag gaat. Het best kun je als je met kinderen aan de slag gaat een kant en klaar pak kiezen, bijvoorbeeld van het merk Koopmans. Je weet dan zeker dat je niet bepaalde ingrediënten over het hoofd ziet en dat de pepernoten lekker zullen smaken. Kinderen willen vaak graag opeten wat ze zelf gemaakt hebben, dan is het ook wel fijn als het lekker smaakt.
[wp_ad_camp_2]
Benodigdheden voor het maken van chocolade pepernoten
- 1 zakje Kruidnoten mix
- 2 eetlepels water
- Bloem
Aanvullende benodigdheden;
- Bakpapier
- Ruime bakplaat
- Grote kom
Werkwijze
- Verwarm de oven voor zoals op het pak staat (afhankelijk van het merk dat je gekozen hebt).
- Bekleedt de bakplaat met bakpapier.
- Doe de kruidnoten mix in de kom en voeg het water toe.
- Meng het geheel goed. Gebruik hier indien nodig een lepel voor.
- Maak een bal van het deeg.
- Laat het deeg rusten voor 5 tot 10 minuten.
- Bestuif het aanrecht met bloem.
- Maak van het deeg een rol van ongeveer 40 cm lang.
- Verdeel de rol in tweeën.
- Rol beide stukken weer uit tot 40 cm en verdeel ze opnieuw in twee.
- Je hebt nu 4 rollen.
- Maak van deze 4 rollen weer langere rollen tot 40 cm en verdeel ze opnieuw in 2.
- Je hebt nu dus 8 rolletjes deeg.
- Maak kleine stukjes van deze rolletjes, kies de grootte die jezelf lekker vind. Dit bepaald de grootte van de pepernoten.
- Maak van de kleine bolletjes en druk ze op de bakplaat, zodat de onderkant plat wordt.
- Plaats de bolletjes niet te dicht tegen elkaar aan, het deeg zet iets uit in de oven.
- Bak de pepernoten in de oven tot ze goudbruin zijn.
- Hou ze wel in de gaten, dat ze niet aanbranden.
- Laat de pepernoten nagaren en afkoelen op een schaal.
Hoe maak je van de pepernoten chocolade pepernoten
Je kunt de chocolade op 2 manieren smelten;
- Gewoon in de magnetron, smelt steeds stukjes chocolade en doop hierin de pepernoten. Leg de pepernoten op een bakplaat met daaronder papier. De chocolade kan hier dan op uitlekken.
- Zet een pan met water op het vuur, en laat het water koken. Hang hier een kleine pan of kom in en verwarm de chocolade hierin. De kom mag het water niet raken, de chocolade mag niet te snel smelten. Deze methode heet au bain-marie. Laat steeds een aantal pepernoten in de kom met chocolade zakken en laat ze wederom uitlekken op een bakplaat met papier eronder.
Eet smakelijk!