Zelf ganache maken

ganache
Pure chocoladeganache op cakejes

Hou je van taarten bakken en ben je op zoek naar een glanzend dun glazuur? Dan ben je op zoek naar ganache.

Ganache kun je gebruiken als taart- of cake bedekker maar ook als saus bij ijs of soesjes.

Hoe maak je zelf de lekkerste ganache? Vind hier een goed recept met daarbij diverse variatie mogelijkheden!

De structuur van ganache

Je kunt zelf bepalen hoe stevig de ganache is. Wil je het gebruiken als saus, dan voeg je geen boter toe en gebruik je gelijke delen room en chocolade. 

Wil je juist een knapperig glazuur, dan moet je boter toevoegen. Als je de ganache klopt wordt hij romig en licht als een dik, rijk glazuur.

Benodigdheden voor het maken van pure chocolade ganache

Deze benodigdheden zijn genoeg om 400 gram ganache te maken.

  • 225 gram gehakte pure chocolade
  • 2,4 deciliter slagroom

Werkwijze

  1. Doe de chocolade in een kom.
  2. Kook de slagroom en giet het bij de chocolade.
  3. Laat het mengsel minimaal 10 minuten staan, totdat al de chocolade is gesmolten.
  4. Roer de ganache 1 minuut lang met een spatel.
  5. Klop de ganache vervolgens glad met een garde.
  6. De ganache moet nu zo dik zijn als zure room.

Wil je de ganache gebruiken als saus? Dan kun je hem meteen opdienen. Wil je de ganache gebruiken als taartbedekker dan dient hij 5 minuten af te koelen en iets in te dikken.

Variaties

  • Witte chocolade ganache; gebruik hiervoor witte chocolade in plaats van pure. Enig verschil is dat je moet wachten tot de ganache is afgekoeld voordat je hem kan kloppen. Klop niet te lang en stop als de ganache romig is anders verandert de room in boter.
  • Varieer met de smaak. Voeg hiervoor sterke koffie, likeur, whisky, brandewijn of grappa toe aan het mengsel van chocolade en slagroom. Voeg niet teveel vloeistof in één keer toe, anders kan het mengsel te dun worden.
  • Maak crème d’or. Hiervoor moet je eerst de chocolade smelten en dit vervolgens door de slagroom spatelen. Schep met een rubberen spatel tot je een egaal bruin mengsel hebt. Zet het tot gebruik in de koelkast, want door warmte wordt de crème d’or minder luchtig.

Heb je zelf bovenstaand recept gemaakt? Laat dan even weten hoe het is gelukt en hoe het smaakte! Heb je nog tips of aanvulling of dit recept, laat ze hier gerust achter!

Wil je zelf monchoutaart maken? Kijk dan eens hier verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.