Hummus of kikkererwtenpuree wordt in het Midden-Oosten als voorgerecht geserveerd. Het is goed te combineren met allerlei andere hapjes als olijven, auberginepasta en pitabrood. Tegenwoordig is hummus erg in, omdat het suikerarm. Ook kun je het gewoon op brood of op crackers eten. Hoe kun je deze lekkere hummus zelf maken?
[wp_ad_camp_2]
Wat zijn kikkererwten
Kikkererwten worden ook wel spaanse erwten, garbanzo’s, kekers of chick peas genoemd. Kikkererwten lijken qua vorm op hazelnoten en hebben een lichtbruine kleur. Tijdens het koken blijven kikkererwten stevig. Kikkererwten kun je toepassen in stoofschotels met vlees, soepen, salades, hummus en als bijgerecht in de vorm van gefrituurde kikkererwtenballetjes. Dit laatste wordt ook wel falafel genoemd. Kikkererwten bevatten per 100 gram 110 calorieen, 3 gram vet, 8 gram eiwit en 26 gram koolhydraten.
Benodigdheden om zelf hummus te maken
Dit recept is bruikbaar als voorgerecht of borrelhapje voor ongeveer 6 personen. De bereidingstijd is ongeveer 5 minuten.
- 1 blikje kikkererwten (400 gram)
- 1 tot 2 gepelde teentjes knoflook
- 3 eetlepels sesampasta
- 3 tot 4 eetlepels citroensap
- cayennepeper
- paprikapoeder
- gemalen komijn (djinten)
- zout
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Werkwijze voor het maken van de hummus
- Pureer de kikkererwten met wat vocht uit het blik, de gepelde teentjes knoflook en de sesampasta tot een glad mengsel.
- Roer er naar smaak de citroensap, de cayennepeper, de paprikapoeder, de gemalen komijn en zout door.
- schep de hummus in een schaaltje en garneer met peterselie en wat paprikapoeder.
- laat de smaken een tijdje intrekken.
- Serveer met pitabrood.
Eet smakelijk!
Vind je dit recept lekker, kijk dan nog eens bij de andere recepten. Misschien zit er nog iets lekkers voor je bij.
Heb je verder nog tips of aanvullingen bij dit artikel? Laat ze hier gerust achter!