Zelf kruidenboter maken

kruidenboter

Kruidenboter is heerlijk op stokbrood. Kruidenboter kun je makkelijk zelf maken en dat smaakt vele malen beter dan uit een pakje van de supermarkt. Hoe kun je precies zelf kruidenboter maken? Vind hier recepten en tips en allerlei variaties op de traditionele kruidenboter.

Zelf kruidenboter maken

Kruidenboter is roomboter waaraan tuinkruiden en specerijen zijn toegevoegd. Je mengt dit met de boter. Vind hier onder het recept voor basiskruidenboter.

Ingrediënten;

  • 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • Bosje bieslook fijngesneden
  • Bosje peterselie, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel grof zeezout

Werkwijze;

  1. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is.
  2. Mix alle ingrediënten met een vork.
  3. Draai de boter in een stuk plastic tot een soort worstvorm.
  4. Laat de boter afkoelen in de koelkast.

Variaties op het traditionele kruidenboterrecept

Voor alle boters geldt datje ze na het bereiden op een stuk vershoudfolie schept en daar een rol van draait. Dit laat je in de koelkast op smaak komen.

Citroenboter

Roer 250 gram zachte gezouten boter in een keukenmachine glad met rasp en sap van een halve citroen. Voeg een mespuntje kurkuma of kerriepoeder toe. Je kunt naar smaak wat peper toevoegen.

Sjalottenbietjesboter

Roer 250 gram zachte gezouten boter in een keukenmachine glad met 2 fijngehakte sjalotjes en 1 theelepel gekookte bietjes. Eventueel op smaak brengen met balsamicoazijn en peper. Deze boter heeft een mooie roze kleur.

Tomatenboter

Roer 250 gram zachte gezouten boter in een keukenmachine glad met 50 gram zongedroogde tomaatjes, 1 theelepel tomatenpuree en 1 theelepel honing. Breng eventueel op smaak met peper.

Chocoladeboter

Roer 250 gram zachte gezouten boter in een keukenmachine glad met 1 theelepel gezeefd cacaoboter, 25 gram pure chocolade in kleine stukjes en wat peper. Je kunt ook ongezoute boter gebruiken als je een zoete boter wilt hebben en daar nog 1 of 2 theelepels poedersuiker aan toevoegen.

Serveertip voor de kruidenboter

Als je biefstuk gaat bakken, serveer er dan eens plakken kruidenboter van de boterrol bij. Natuurlijk kun je hiervoor alle bovenstaande variaties gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.