In 3 stappen je kledingkast opruimen

Wie wil er nu geen nette kledingkast? Mooi overzichtelijk en handig. Helaas hebben de meeste huishoudens geen mooi opgeruimde kasten. Toch kun je in een middag met onderstaande tips je kledingkast netjes krijgen.

Je kledingkast ruim je op in 3 stappen

Pin This Now to Remember It Later
Pin This

Een kledingkast maak je netjes in 3 stappen;

kledingkast
Een mooie overzichtelijke kledingkast!
  1. Het selectieproces; uitzoeken van de kleding.
  2. Inruimen van de kast.
  3. Bijhouden.

Doe dit dan het liefst op een regenachtige zondagmiddag, zodat je er echt de tijd voor kunt nemen. Je zult er namelijk lang plezier van hebben.

Het selectieproces

Het makkelijkst is om te beginnen met het uitzoeken van de kleding. 

Je maakt dan 4 stapels;

  • Weggooien, gooi kleding die verschoten, verwassen of kapot is weg.
  • Weggeven, er zijn kledingstukken die je nooit draagt of je smaak niet meer hebben of de maat klopt niet meer. Deze kledingstukken kun je het best weggeven.
  • Houden. De kleding die je zeker weten wilt houden en weer ingeruimd moet worden.
  • Daarnaast heb je nog een twijfelstapel. Deze kledingstukken pas je nog, of draag je alleen naar speciale gelegenheden.  Bij deze kleding moet je jezelf een paar dingen afvragen; Heb je het het afgelopen jaar nog gedragen? Zou je het missen? Past het nog bij je? Zit het lekker? Als je 2 keer ja hebt beantwoord, mag je het houden. Anders krijg je later spijt. En van spijt hebben wordt je ook niet vrolijk.

Het inruimen van de kledingkast

Als je hebt besloten welke kleding je wilt houden, moet je dit netjes gaan inruimen. Maak stapels kleding van hetzelfde, broeken bij broeken, hemdjes bij elkaar en zo verder.  Leg de stapels naast elkaar op de planken. Heb je meerdere stapels, deel de kleding dan in op kleur.

sjaals opbergen
Sjaals in lades opbergen!

Jurken en nette kleding hang ik graag op aan allemaal dezelfde hangertjes. Verder heb in een bloedhekel aan strijken, dus ook overhemden en polo’s hangen allemaal uit.

Ondergoed, panty’s en sokken leg ik meestal in lades. Hiervoor kun je ook mandjes gebruiken. Ook sjaals leg je allemaal bij elkaar in een lade of doos. Hetzelfde doe ik voor wintermutsjes en handschoenen. Ook riemen kun je het best oprollen en in mandjes of lades bewaren.

Tassen bewaar ik in één grote tas. Meestal heb ik lange tijd voorkeur voor een tas, die daarna versleten is en weggegooid moet worden. Ik heb het dan niet over de zeer dure merk tassen, maar gewone leren tassen die kaal kunnen worden of soms zelfs verkleuren. Daarom heb ik meestal alleen maar kleine tasjes op voorraad, die leuk staan bij een strandjurkje of naar een feestje.

Schoenen houd ik in de doos en categoriseer ik in zomer en winterschoenen. Ik wissel ze om als het seizoen verandert en komen ze bij de kapstok te staan op het schoenenrek. Bij het omwisselen maak ik de schoenen eerst schoon, ze kunnen ze mooi een seizoen wachten.

Met een beetje passen en meten passen de schoenendozen onderin de kast.

Zelf heb ik kasten met schuifdeuren, maar als je deze niet hebt, kun je de openslaande deuren benutten door er spiegel tegenaan te plakken.

Bijhouden

Als de kast uiteindelijk netjes is ingeruimd, moet je het bijhouden. Leg de juiste kleding op de juiste stapel, als kleding kapot is, doe je het weg. In de lente en herfst kijk je of er nog kleding weg kan.

Zo kun je met gemak je kledingkast netjes en overzichtelijk houden! Veel succes ermee!

Vind hier meer praktische tips om je huis op te ruimen.

Pin This Now to Remember It Later
Pin This

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.