Hoe houd je je gebit gezond en mooi door tandbederf te voorkomen

mooi en gezond gebit
Een mooi en gezond gebit!

Je gebit is datgene dat je ziet als je lacht. Mooie witte tanden en een stralende glimlach willen we allemaal. 
Toch komen cariës en tandvleesontsteking veelvuldig voor.  Hoe kun je dat voorkomen en je gebit gezond en mooi houden?

Vind hier tips om je gebit gezond te houden en te genieten van een stralende glimlach.
 

Waaruit bestaan tanden

 
Een tand bestaat eigenlijk uit drie onderdelen. Het buitenste laagjes is glazuur. Daaronder vind je tandbeen (dentine) en als laatst pulpa.
Het glazuur is het hardste gedeelte van de tand. De pulpa bevat de zenuwen en kan hitte, koude, druk en pijn waarnemen.
De twee meest voorkomende mondaandoeningen zijn cariës (tandbederf) en gingivitis (tandvleesontsteking).
 

Wat is cariës of tandbederf

 
Bij tandbederf wordt het glazuur en het tandbeen van de tand aangetast. Dit wordt veroorzaakt door een laagje tandplak dat zich ophoopt. Plaque is een mengsel van gedroogd speeksel, voedselresten en bacteriën en vormt zich waar de tand overgaat in het tandvlees. Als je niet vaak genoeg je tanden poetst verhardt de plaque tot een kalkkorst en komen de bacteriën vast te zitten tussen tanden en tandvlees. Op dat moment kun je de tandplak met stevig poetsen niet meer verwijderen. Gevolg is dat de bacteriën zuren produceren bij de afbraak van voedselresten, met name suikers. Deze zuren tasten het glazuur en tandbeen aan, de oorzaak van gaatjes.
De pulpa komt nu min of meer bloot te liggen, waardoor de tand gevoelig wordt voor koude en warmte. Verwaarloos je dit dan kan de pulpa verder worden aangetast en sterft de tand uiteindelijk af.
 

Wat is tandvleesontsteking

 
De bovengenoemde plaque kan ook tandvleesontsteking veroorzaken. Het tandvlees zwelt op en wordt gevoelig. Tandvlees dat ontstoken is bloed ook gemakkelijk en ruikt onfris. Soms trekt het tandvlees zich helemaal terug naar beneden en komen de tandhalzen (steunweefsel van de tand) bloot te liggen. De tand kan hierdoor los komen te zitten. Dit wordt ook wel parodontose genoemd.
 

Hoe voorkom je cariës en tandvleesontsteking

 
Om deze ellende aan je gebit te voorkomen is het verstandig om elk halfjaar naar de tandarts te gaan. Deze haalt de tandplak of tandsteen  weg met instrumenten als schrapers en curettes.  Daarnaast moet je zelf je gebit onderhouden door tweemaal per dag te poetsen en door te flossen.
 
Ook is het slim om de suikerconsumptie te verlagen. Kunstmatige suikers zoals dextrose, glucose, fructose, sucrose en maltose zijn grote boosdoeners van tandbederf. Daarnaast is het verstandig om jonge kinderen geen limonade mee te geven naar bed. Ongeveer 4% van de tweejarigen heeft hierdoor al gaatjes in het melkgebit. Daarnaast moet je doorkomende tandjes van je kindje meteen gaan poetsen, zodat ze wennen aan de juiste mondverzorging.
 

Hoe moet je je tanden poetsen

tandenborstel
Poets twee keer per dag je tanden!

Het liefst moet iedereen zijn tanden twee maal per dag twee minuten lang poetsen. Voor het slapen gaan en na het ontbijt zijn de beste tijden om de tanden te poetsen. Dit haalt echter niet iedereen, de meeste mensen zijn na 40 seconden wel klaar.

Het best is om de binnenkant, de buitenkant en de bovenkant van de tanden te poetsen en dit te verdelen over de vier hoeken in de mond. Als laatst poets de voortanden zowel boven als beneden en neem je de rand van het tandvlees ook mee.
Gebruik een niet al te harde tandenborstel (zoals deze), want je kunt ook zelf je glazuur kapot poetsen. Vervang je tandenborstel eens in de 3 maanden of als de haren eerder dan dat uit elkaar gaan staan.
 

Hoe moet je je gebit flossen

flossen
Flossen doe je zo!

Flossen is handig als je plak tussen je tanden wilt verwijderen, waar de tandenborstel niet zo makkelijk bij kan komen. Gebruik 10 cm flosdraad en draai dit om de vingers. Beweeg de draad zachtjes van voor naar achter tussen de gleuven aan de onderkant van je tanden en kiezen, zonder je tandvlees te beschadigen. Bij grote ruimtes tussen je tanden kun je ook tandenstokers gebruiken.
Vind hier goed flosdraad (25 meter) of tandenstokers (100 stuks).

 

Hoe houdt je een stralende glimlach met witte tanden

 
Tanden kunnen verkleuren door gebruik van kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen. Zo hebben koffie, thee en rode wijn, en roken een negatieve invloed op de kleur van tanden.
Je kunt hiertegen een whitening tandpasta gebruiken. Vind hier een goede aanbieding voor whitening tandpasta.
Ook kun je je tanden laten bleken, maar hier moet je niet zelf mee experimenteren. Een te hoge dosis van de stof waterstofperoxide kan andere vormen van schade aan je gebit aanrichten. Bij een deskundige is de kans hierop klein.
 

Hoe voorkom je dat je uit je mond stinkt

 
Uit je mond stinken hoeft niet perse van de tanden af te komen. Iemand kan uit de maag stinken, maar ook de tong kan stinken. Dit kun je herkennen aan een witte aanslag op de tong. De witte aanslag wordt veroorzaakt door bacteriën en voedselresten, die tezamen zwavel produceren. Zwavel heeft een onaangename geur die bijvoorbeeld ook aanwezig is in rotte eieren. De witte aanslag kun je met een tongschraper verwijderen. Vind hier een goede tongschraper.
Mondwater helpt vaak niet genoeg om de stank uit de mond te verwijderen en heeft slechts een tijdelijk effect.
 

Tot slot

 
Je gebit is je visitekaartje. Kom je op een sollicitatiegesprek en heb je rotte of lelijke tanden dan maak je niet echt een goede indruk. Het kost niet veel tijd per dag je gebit mooi te houden waardoor je veel zelfverzekerder voor de dag kunt komen.
Poets daarom elke dag tweemaal je tanden en flos af en toe tussen de tanden of maak gebruik van tandenstokers om vuil tussen de tanden te verwijderen.
Stink je erg uit de mond, gebruik dan een tongschraper.

 

Heb je nog tips of aanvullingen over tanden en gebitsonderhoud? Laat ze hier dan gerust achter!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Hoe houd je je gebit gezond en mooi door tandbederf te voorkomen”

  1. Het is goed dat je deze tips voor een goede gebitsverzorging nog eens op een rijtje zet. Ik moet eerlijk zeggen: flossen doe ik niet en heb ik ook nooit gedaan. Mijn tandarts maakt er ook geen opmerking over. Wel spoel ik krachtig en pers ik het water tussen mijn tanden door. Ik krijg telkens te horen van de tandarts dat ik maar weinig tandsteen heb.