Gember lekker en gezond

Gember kun je drinken in de thee, toevoegen aan gerechten en er bestaan ook gemberkoekjes. Gember is lekker, maar is het ook gezond? Vind hier alles wat je moet weten over gember en vind hier ook twee gerechten die je ermee kunt maken.

Wat is gember

gember
Gember in plakjes of geraspt!

Gember is de wortelknol van de gemberplant. Het smaakt friszoet, als gember gedroogd is smaakt het pittiger. Gember wordt bij ons vooral in zoete gerechten toegepast, maar in de oosterse keuken wordt het vaak gecombineerd met knoflook en rode peper. Gember groeit in een tropisch klimaat in Azië en Midden Amerika. In Nederland kun je gember het hele jaar door kopen.

[wp_ad_camp_2]

Is gember gezond?

Vaak gebruiken we gember tegen kwaaltjes zoals verkoudheid, hoofdpijn of een opgeblazen gevoel. In de wortel zitten enzymen die de stoelgang bevorderen. Verder helpt het ook je lichaam te ontgiften doordat het de bloedsomloop stimuleert.

Daarnaast bevat gember de vitamines B1, B2, B6 en vitamine C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Hoe verwerk je gember in gerechten

Gember kun je niet puur eten. Je moet hem verwerken als smaakmaker in zoete of hartige gerechten. Schil de wortel eerst en snijd hem vervolgens in dunne plakjes of rasp hem. Verse gember kun je twee tot drie weken in de koelkast bewaren in een plastic zakje. Je kunt het ook invriezen nadat je er plakjes van hebt gemaakt of hem geraspt hebt.

Zelf gemberkoekjes maken

gember koekjes
Lekkere gemberkoekjes bakken!

Benodigdheden voor gemberkoekjes;

  • 75 gram boter
  • 50 gram basterdsuiker
  • 50 gram stroop
  • 1 ei
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 1 theelepel kaneel
  • een snufje zout
  • een grote kom

Werkwijze;

  1. Verwarm de over voor op 160 graden.
  2. Mix de boter, de suiker, het stroop, en het ei door elkaar.
  3. Blijf mixen tot het een glad geheel is.
  4. Voeg de bloem, gember, kaneel en zout toe en meng tot het een soepel deeg is geworden.
  5. Laat het deeg een kwartier rusten in de koelkast. Leg hiervoor een schone doek over de kom.
  6. Maak een lange rol van het deeg.
  7. De diameter wordt de doorsnede van het gemberkoekje.
  8. Kijk dus goed hoe groot je wilt dat de koekjes worden.
  9. Snijdt plakjes van de rol van ongeveer 1 cm dik.
  10. Leg de koekjes op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
  11. Bak de koekjes in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar.
  12. Laat de koekjes afkoelen.

Eet smakelijk!

Zelf gemberthee maken

Trek in een lekker kopje gemberthee? Vind hieronder het recept om het zelf te maken.

Benodigdheden voor gemberthee;

  • 1 citroen
  • 1 stuk gemberwortel ter grootte van een duim
  • 1 zakje thee
  • 1 eetlepel honing
  • 800 ml water

Werkwijze;

  1. Was de citroen.
  2. Snijdt een dunne reep van de schil.
  3. Pers de citroen uit.
  4. Schil de gember en rasp hem grof.
  5. Voeg aan het water het theezakje, het citroensap, de citroenschil en de geraspte gember toe.
  6. Kook het geheel en laat het 10 minuten trekken.
  7. Zeef de thee en voeg honing naar smaak toe.

Geniet ervan!

Ben je geïnteresseerd in andere recepten met daarin gember? Kijk dan eens verder in dit boek met daarin meer dan 200 pagina’s aan oosterse recepten waar gember en citroengras in verwerkt zijn.

Heb je nog tips, aanvullingen of andere toevoegingen? Laat ze hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.