Handige tips bij het bereiden van champignons

champignons
Hoe bereid je champignons?

Champignons zijn een lekkere aanvulling op gerechten of als onderdeel van salades of soepen. De bereiding ervan is echter niet altijd even duidelijk. De meeste mensen weten inmiddels dat je ze niet schoon mag maken met water. Maar hoe dan wel? Vind hier vijf tips die handig zijn bij de bereiding van champignons.

 

Bijzonderheden aan champignons

Champignons houden van een donkere vochtige omgeving, zoals een grot. Ze bevatten heel weinig calorieën, maar 22 per 100 gram en zijn daarmee een slank voedingsmiddel. Ze bevatten geen vet, maar wel veel voedingsstoffen als kalium en vitamine B2.

[wp_ad_camp_2]

Hoe bewaar je champignons

Champignons blijven het langst goed in de koelkast, afgedekt met plasticfolie om uitdroging te voorkomen. Sluit het geheel niet helemaal af want champignons laten vocht vrijkomen, waardoor ze kunnen beschimmelen. Ook het bewaren van fruit naast champignons werkt niet bevorderlijk, ze zullen daardoor sneller rijpen en oud worden.

 

Hoe maak je champignons schoon

Koop een speciaal champignon borsteltje en borstel de aarde er voorzichtig af. Je kunt hiervoor ook een vochtig stuk keukenpapier gebruiken. Het borsteltje is echter veel handiger. De steeltjes kun je afsnijden, maar ook gewoon handmatig afbreken.

Waarom mag je champignons eigenlijk niet in water laten weken? Ze zuigen zich vol, waardoor je ze niet meer kunt bakken.

 

Hoe kun je champignons het best snijden

Je hoeft niet altijd een mesje te gebruiken. In de spaghetti kun je de champignons bijvoorbeeld het best in partjes breken. De meeste mensen kiezen echter voor schijfjes, gebruik hiertoe een scherp mesje. Soms is het juist lekker om de champignon heel te laten, als je bijvoorbeeld kleine champignons meebakt in de jus van een tartaartje of ander vlees wat goede jus geeft.

 

Hoe bak je champignons

Gebruik een koekenpan en vet deze in. Zoals hierboven gezegd zuigen de champignons zich vol. Het vet zal dus eerst de champignons in verdwijnen, later slinken ze echter en laten ze het vet weer los. Op dat moment zijn ze klaar. Let wel goed op dat ze niet verbranden en roer steeds door de pan zodat ze gelijkmatig bruin worden.

 

Hoe moet je champignons vullen

Als je champignons wilt vullen, kun je het best kiezen voor de grootste maat. De juiste volgorde van handelen is ze eerst schoon te maken en vervolgens het steeltje eruit te draaien, dus niet snijden. Eventueel kun je wat kleine gaatjes prikken in de hoed. Vul vervolgens met een klein lepeltje de gaten op. Kies bijvoorbeeld voor een mengsel van kaas en ui.

 

Tot slot

Champignons zijn een gezonde paddenstoelensoort, met vele toepassingsmogelijkheden. Het is zonde ze niet eens een keertje gebruiken in gerechten anders dan soep. Ze bevatten maar heel weinig vet, gezonde voedingsstoffen en ze zijn zeker niet moeilijk te bereiden als je weet hoe het moet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.