Het nut van soda in de keuken

Wie denkt dat soda geen handig middel is om in huis te hebben, heeft het mooi mis. Het kan nog mooi van pas komen.

Zo had ik laatst van mijn schoonmoeder soep gekregen. Dit is erg handig want als mijn partner lang werkt hoef ik geen eten te koken en hij houdt niet van soep en ik wel, dus dat is een dubbel voordeel.

Pan
Wat kan soda doen voor een aangebrande pan?

Afgelopen week had ik wel trek in de soep, dus ik warmde hem lekker op in een pannetje. Na een grote mok te hebben gevuld, zette ik het gas uit.

Ik liet de soep afkoelen terwijl ik een programmaatje op mijn laptop keek. Ineens begon ik een klein beetje een brandlucht te ruiken, maar ik wilde eerst het programma afzien. De brandlucht werd steeds erger en toen ik uiteindelijk na een kwartier ging kijken, bleek dat ik gas helemaal niet had uitgezet, maar dat het op een heel laag pitje stond.

De pan was helemaal zwart geblakerd, de kleine restjes soep waren helemaal verbrand en zaten vastgekleefd in de pan. Ik dacht dat de pan zijn langste tijd gekend had, maar belde voor de zekerheid nog even mijn moeder op.

[wp_ad_camp_2]

Volgens haar was de oplossing om de pan te vullen met een laagje water met wat soda erin opgelost. Dit op te warmen en de zwarte aanslag op te laten lossen in het pannetje.  En ja hoor, binnen een paar minuten begon de zwarte laag los te komen. Het water werd pikzwart, maar ik zag ook de bodem van de pan weer in zicht komen. Vervolgens heb ik het water en de soda ververst en de pan zo een nacht laten weken. De volgende ochtend was de zwarte aanslag helemaal losgeweekt en kon ik de pan gewoon afwassen. De pan was gered!

Waarvoor is soda nog meer handig

Soda
Het schoonmaakmiddel soda!

Soda is niet alleen handig om zwarte aanslag of een aangebrande pan te redden, het kan nog veel meer. Zeker om de keuken en apparatuur in de keuken schoon te houden is soda handig. Het is een veelzijdig middel en daarnaast ook nog eens heel goedkoop. Bestel hier direct soda!

Wat kan soda allemaal nog meer;

  • Glazen schoonmaken, zet de glazen een nacht lang in water met daarin opgelost soda. Je zult zien dat de glazen weer glimmen als nooit tevoren.
  • Ontvetten van gootstenen. Zelfde als met de glazen, alleen nu vul je de gootsteen met water en soda en laat dit een nachtje weken.
  • Het ontkalken van de waterkoker. Laat water soda een nachtje weken en als de kalk komt los. Spoel de waterkoker daarna een aantal keer om en hij is weer zo goed als nieuw.
  • Wasmachine mee schoonmaken. Zet de wasmachine aan op een heet programma (boven de 50 graden) en voeg soda toe. Hierdoor lossen alle aangekoekte en achtergebleven zeepresten op.
  • De afwasmachine mee schoon maken. Doe wat soda op de bodem van de afwasmachine en laat het meedraaien, tevens zullen de glazen mooi schoon worden.
  • Het ontsmet wondjes aan handen en voeten. Voeg soda toe aan een badje met water doe de handen of voeten erin. Je zult zien dat de wondjes mooi schoon worden en sneller genezen.
  • Het bestrijdt ontstekingen. Zelfde als hierboven. Heb je last van een ontsteking, dompel het onder in water met daarin soda opgelost en de ontsteking zal sneller genezen.

Tot slot

Soda is veel handiger dan de meeste mensen denken en kan je voor veel meer doeleinden gebruiken dan je denkt. Het houdt je keuken schoon en vetvrij, ontsmet wondjes en is daarnaast ook nog eens heel goedkoop.

Wil je soda bestellen? Kijk dan hier verder.

Heb je zelf nog tips of aanvullingen op dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 gedachte over “Het nut van soda in de keuken”