Welke planten en kruiden helpen welke insecten weren

Heb jij ook een hekel aan muggen en wespen in je tuin of rond je huis? Word jij ook altijd gestoken als je aan het wandelen bent in het bos? 

Lees dan hier verder hoe je insecten in en om je huis kunt weren of wat je kunt doen als je gestoken bent met behulp van planten en kruiden.
 
Muggen
 
mug
Muggen leveren vervelende bulten op!
Hoe kun je voorkomen dat muggen je steken? Als je een dagje gaat fietsen of wandelen in het bos en je hebt thuis geen Deet of Citronel liggen om je mee in te smeren?
Als je jezelf insmeert met het gekneusde blad van een vlier heb je zeker een tijdje geen last van muggen. Eigenlijk werken alle planten die naar citroen ruiken als je de blaadjes kneust tegen muggen. Voorbeelden van die planten zijn citroenmelisse, citroenverbena en de citroengeranium. Door de blaadjes te kneuzen komen etherische oliën vrij.
Daarnaast kun je om muggen te weren appelazijn gebruiken.

[wp_ad_camp_2]

Wespen

wesp
Wespen kunnen naar steken en
je panisch maken als je er bang voor bent!
Ben je bang van wespen of wordt je panisch als er één om je heen vliegt? Ik heb daar zelf wel erg last van, temeer omdat ik al vaker dan eens gestoken ben en daar echt niet vrolijk van werd. De stomme wesp was in mijn trui gevlogen zonder dat ik het door had. Er stond namelijk een kind met een zakje snoep naast me en die werd aangevallen door een nest wespen. Ik was te druk om het meisje te helpen van de wespen af te komen. Wesp stak vervolgens twee keer in mijn bovenarm en zat nog steeds klem met alle gevolgen van dien. Het meisje daarentegen was wel 15 keer gestoken. Gelukkig is alles nog goed gekomen. Maar tot hier mijn ervaringen met wespen.
 
Wat kun je nu tegen wespen doen in en rond je huis? Mak gebruik van kruidnagels. Doe ze in een bakje en giet er kokend water over. Deze geur vinden wespen vervelend. Ook de geur van gebrande koffie vinden wespen vervelend. Als laatst kun je nog proberen rozemarijn op de barbecue te leggen. De geur die vrijkomt weert ook wespen.

Luizen

Zonde heb je eindelijk een mooie rozenstruik in de bloei staan, zit ie vol met luizen. Een goed middel tegen luizen zijn lieveheersbeestjes, maar we hebben het hier over insectenwerende planten. In dat geval helpt lavendel heel goed tegen luizen. Plant dus een lavendelstruik naast je rozenstruik en je zult minder last van luizen hebben.

Vlooien

Wie griezelt er niet van vlooien. Al weet je toch dat de mensenvlo zo goed als uitgeroeid is en de vlo waarschijnlijk van je hond of kat is, word je er toch niet vrolijk van. Gelukkig helpt een heel simpel huis, tuin en keukenmiddel tegen vlooien; knoflook! Zorg dat je huisdieren geperste knoflook in de vacht hebben of laat ze knoflook eten. Dit kun je doen door snippertjes knoflook in de honden- of kattenmand te leggen. Nadeel van deze methode is wel dat je huis enorm gaat stinken.

Welke planten helpen als je gestoken bent

ridderzuring
Ridderzuring!
Ben je lekker aan het wandelen of zit je op het strand en wordt je gestoken? Welke plant moet je dan zoeken om de pijn en zwelling te verminderen? Met dien verstande dat je niet zelf een antiprikmiddel bij je hebt. Het blijkt dat een plantje genaamd hondsdraf heel goed werkt tegen allergische reacties van de huid. Het is wel vies, je moet de blaadjes fijnkauwen en deze op de plek die irriteert leggen. Ook ridderzuring werkt op dezelfde manier. Kauw de blaadjes fijn en leg ze op de plek waar je gestoken bent.
Tegen een muggenbult helpt het blad van de weegbree.

De weegbree werkt goed tegen jeuk, maar ook tegen brandnetels. Maar je moet natuurlijk wel weten hoe deze planten eruit zien.

weegbree
Weegbree!
Daarom hieronder van alle drie de plantjes een plaatje.
 

Tot slot

Insecten zijn vervelend als ze je steken of je planten in je tuin aantasten. Door ze op een milieuvriendelijke manier bij je vandaan te houden, heb je geen last van vervelende jeukende

hondsdraf
Hondsdraf!

bultjes en kun je weer rustig buiten vertoeven. Vooralsnog is voorkomen beter dan genezen en is het slim je van te voren al in te smeren met een insectenwerend middel. Als je echter toch gestoken bent kun je gebruik maken van bovenstaande planten, echter appelazijn werkt nog steeds het best tegen elke bult die je maar kunt krijgen.

hallo

Heb jij nog tips om insecten op welke wijze dan ook te weren? Laat ze dan hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.