Hoe kan diabetes type 1 verminderen na een maagverkleining

Diabetes is een zeer veel voorkomende ziekte op dit moment. Door de toegenomen welvaart krijgen steeds meer mensen diabetes type 2. Dit wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd.

Omdat men steeds jonger aan overgewicht leidt, treedt diabetes type 2 steeds meer op. Over diabetes type 1 hoor je minder in het nieuws. Bij dit type diabetes zijn de cellen die insuline maken aangevallen en door het eigen lichaam kapot gemaakt. Het lichaam maakt daardoor helemaal geen insuline meer. Dit is het kenmerk van een auto-immuunziekte, het aanvallen van de eigen lichaamscellen, wat diabetes type 1 in feite ook is.
Toch is er recentelijk een ontdekking gedaan die de verschijnselen van diabetes type 1 kan verminderen. Het aanleggen van een maag-bypass leidt namelijk tot positief resultaat!

Wat is een maag-bypass of maagverkleining precies

maag-bypass bij diabetes
Maagverkleining of
maag-bypass!
Een maagverkleining wordt uitgevoerd bij mensen met extreem overgewicht. Men haalt een deel van de maag af en sluit deze direct aan op de dunne darm. Dit stuk maag is nu een stuk kleiner dan voorheen en kan veel minder voedsel bevatten. Het andere deel van de maag wordt tezamen met de twaalfvingerige darm aangesloten op de dunne darm. Dit moet wel omdat in de twaalfvingerige darm de verteringsenzymen vanuit de alvleesklier bij het voedsel komen.
De meeste mensen vallen na deze ingreep enorm af en andere gezondheidsproblemen verminderen aanzienlijk. Symptomen van diabetes type 2 nemen na deze operatie zelfs beter af, dan met de gebruikelijke medicatie.  Een mogelijke verklaring hiervan kan te maken hebben met het eiwit Apo44. Dit eiwit neemt toe na een maagverkleining, en deze toename loopt paralel aan de afname van diabetes type 2.
Uit een ander onderzoek waarbij muizen het gen Apo44 miste, (het was defect of het ontbrak in geheel), bleek dat deze muizen snel diabetes type 2 ontwikkelden. Na injecties met Apo44 verdwenen de klachten snel. Wat dit eiwit precies doet is nog niet helemaal duidelijk.
Ook bij proefdieren met diabetes type 1 treedt na maagverkleining een positief effect op. Dit heeft met iets anders te maken dan Apo44.

Hoe kan het dat diabetes type 1 vermindert na een maagverkleining

Onderzoekers uit Toronto ontdekten dat ratten die een maagverkleining hadden gekregen zichtbaar minder ziek waren. Dit effect trad al na twee dagen op. Verschil tussen de mensen en ratten is echter wel dat de ratten geen overgewicht hadden, hun maag werd daarom niet verkleint maar direct aangesloten op de dunne darm.
Een mogelijke verklaring hiervan kan zijn dat het eten dat normaal langer in de maag verblijft, nu eerder in de dunne darm aankomt, bepaalde darmhormonen activeert. Deze darmhormonen leggen vervolgens de productie van glucose in de lever stil. De bloedsuikerspiegel stijgt hierdoor niet meer.
Dit is normaal gesproken de taak van insuline. Insuline zorgt ervoor dat het glucosegehalte in het bloed stabiel blijft en dat de glucose in de vorm van glycogeen wordt opgeslagen in de lever en spieren, als de concentratie suiker in het bloed te hoog wordt. Als het lichaam een tijd geen glucose toegediend krijgt, wordt de opgeslagen glycogeen door de lever weer omgezet in glucose, dit gebeurt met behulp van het hormoon glucagon.
Doordat de darmhormonen de productie van glucose vanuit glycogeen door de lever stil leggen, stijgt het bloedsuikergehalte niet en blijft deze rond de norm. Dit is voldoende om stijging van het bloedsuikergehalte door de maaltijd onder controle te houden.

Toepassingen voor de mens

Omdat dit onderzoek op ratten is uitgevoerd kun je er niet klakkeloos vanuit gaan dat het voor mensen met diabetes type 1 net zo werkt. Ook zijn er in de toekomst misschien mogelijkheden om mensen met diabetes type 2 te behandelen met behulp van het eiwit Apo44, mogelijk middels injecties.

Verder lezen

In onderstaande artikelen kun je meer lezen over diabetes. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.