Het is weer zomer en aardbeien zijn volop verkrijgbaar. Heerlijk zoet fruit, waar bijna iedereen wel gek op is. Ook kinderen houden vaak van aardbeien en omdat ze zo gezond zijn, is het slim om deze fruitsoort te verwerken in gerechten of toetjes.
Vind hier lekkere recepten voor een aardbeiencake en aardbeienbavarois.
Inhoudsopgave
Alles over aardbeien
Bij aardbeien eet je eigenlijk een uitgegroeide bloembodem, daarom worden ze ook wel schijnvruchten genoemd. Dat is niet erg of eng, want deze is juist heel zoet. Ze bevatten daarnaast veel vitamine C per 100 gram, zo´n 60 mg per 100 gram. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en maar 7 gram koolhydraten per 100 gram.
Bij kleine kinderen moet je een beetje oppassen, omdat aardbeien een allergische reactie op kunnen roepen. Geef hen daarom alleen kleine stukjes zodat ze eraan kunnen wennen.
Tegenwoordig heb je allerlei soorten aardbeien, een hele bijzondere is toch wel de ananasaardbei. Dit is een aardbei met wit vruchtvlees en rode pitjes. Men zegt dat het niets aan de smaak afdoet, maar ik kan dat niet bevestigen, ze zijn ook nog eens heel duur.
Wil je meer weten over aardbeien? Kijk dan in dit boekje met informatie over de geschiedenis van de aardbei en hoe je hem kunt telen.
Recept voor een overheerlijke aardbeiencake
Ik vind cake soms eigenlijk lekkerder dan taart. Daarom is aardbeiencake al helemaal lekker. Het maken van deze cake kost niet zoveel tijd, omdat je gebruik kunt maken van een kant en klare cake. Deze kun je natuurlijk ook zelf maken.
- 500 gram aardbeien
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
- 1 roombotercake van 500 gram
- 100 ml slagroom
- 200 gram fijngehakte witte chocolade
- Spoel de aardbeien schoon
- Snijdt ze in stukjes
- Doe de aardbeien in een kom en bestrooi ze met vanillesuiker en de citroensap en rasp.
- Snijdt de helft van de cake in 12 gelijke plakken
- Verkruimel de rest van de cake boven de aardbeienstukjes
- Bekleedt een cakevorm met 4 plakken cake
- Schep hier de helft van het aardbeienmengsel overheen
- Leg hierop weer 4 plakken cake en druk ze goed aan
- Schep hier de rest van het aardbeienmengsel op
- Dek dit af met de laatste plakken cake en druk nogmaals aan
- Dek de cakevorm af met plastic folie en laat minimaal twee uur in de koelkast staan
- Verwarm de slagroom en laat de witte chocolade erin smelten
- Stort na twee uur de cake op een schaal en bedek deze met de chocoladeslagroom
- Decoreer met een paar overgebleven aardbeien of chocoladesnippers
Recept voor aardbeienbavarois
- 7 gram gelatine
- 200 gram aardbeien
- 1 eetlepel verse citroensap
- 40 gram suiker
- 400 ml slagroom
- Enkele blaadjes munt
- Zonnebloemolie
- Laat de gelatine weken in koud water
- Houd een paar mooie aardbeien apart
- Maak de aardbeien schoon en pureer ze met de staafmixer
- Verwarm het citroensap met de suiker en twee eetlepels water
- Laat het niet koken
- Knijp de gelatine uit en laat het oplossen in het warme citroensap
- Giet dit bij de gepureerde aardbeien en ga er nog even met de staafmixer doorheen
- Laat dit staan in een kom en lobbig worden
- Klop de slagroom stijf
- Spatel de slagroom door de lobbige aardbeienpuree
- Giet het gehele mengsel in een puddingvorm en laat twee uur in de koelkast opstijven
- Zet de vorm in heet water zodat de pudding loslaat en stort dit op een bord
- Garneer de bavarois met de aardbeien en muntblaadjes