Hoe vaak moet je je baby in bad doen

Heb je net een baby gekregen? Dan weet je dat deze af en toe lekker in bad moet. De meeste kindjes vinden dit heerlijk. Maar hoe vaak moet een baby eigenlijk in bad en wat doe je als je baby een droge huid heeft?

Lees hier alles over het in bad doen van je baby.

Een badje of een tummy tub

baby in bad
Baby ligt lekker in zijn badje!

Het maakt weinig uit of je gebruik maakt van een badje of een tummy tub. In een tummy tub passen de meeste kleintjes niet zo lang, maar zitten ze wel lekker rechtop.

In een badje kunnen ze langer, maar liggen ze dus achterover. Beide methodes zijn veiliger dan zelf met je baby onder de douche te gaan staan. Door het badproduct wordt de huid van je kindje spekglad en je zult het je zelf niet vergeven als je je kind per ongeluk uit je armen laat glippen. Kies daarom een veiliger optie.
Vind hier zowel de tummy tub als een leuk babybadje met alles wat je nodig hebt zoals een aankleedkussen, kam en thermometer inbegrepen.

Hoe vaak moet een baby in bad

Moet een baby elke dag in bad? Het antwoord hierop is nee, het is wel lekker dat je baby heerlijk ruikt en ontspant in het badje, maar de huid kan ervan uitdrogen.
Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe sneller de huid uitdroogt, gebruik daarom een watertemperatuur van 36 graden. Om zeker te weten hoe hoog de temperatuur van het water is, maak je gebruik van een badthermometer.
Een baby met een droge huid kan je daarom het best twee maal per week in bad doen. Laat je baby niet langer dan een paar minuten in het water en dep hem daarna droog. Baby’s zonder droge huid kunnen natuurlijk vaker in bad, maar elke dag is zeker niet nodig.

Opbouw van het immuunsysteem

baby uit bad
Dep de baby goed droog na het badderen!
Wat veel mensen vergeten is, dat het soms juist goed is om in aanraking te komen met bacteriën en virussen. Zo bouwt het lichaam immuniteit op. Door je baby te vaak in bad te doen, krijgt het lichaam geen of weinig kans een goede afweer op te bouwen tegen deze mogelijke ziekteverwekkers.
Dit betekent natuurlijk niet dat je je baby helemaal niet meer in bad moet doen, maar om de dag is dus prima, niet alleen voor de huid, maar ook voor het immuunsysteem.

Moet er een badproduct in het water

Kun je de baby niet beter alleen in water wassen is ook een veelgehoorde vraag. Nee, water onttrekt vocht en vet aan de huid en droogt dus juist nog meer af. Gebruik om dit tegen te gaan een vochtinbrengend badproduct, dat niet al te veel schuimt. Hoe meer schuim een product geeft, hoe agressiever het is.
Voor de kleine zijn producten die schuimen leuk om mee te spelen, maar als je baby last heeft van een droge huid kun je deze beter niet gebruiken.

Welke producten doe je in het badwater als je baby een droge huid heeft

Ook als je baby geen droge huid heeft is het beter om geen zeep te gebruiken. Zeep droogt de huid uit en daarmee ook het beschermende laagje.
Beter is het om badolie of badmelk te gebruiken. Let eventueel op dat deze producten parfumvrij zijn en niet zorgen voor een allergische reactie of jeuk bij je baby.
Vind hier een goede badolie, die zorgt dat het huidje van je baby niet uitdroogt, hypoallergeen en zeepvrij is.

Bang voor prikkende oogjes van je baby

Als je bang bent dat je baby last krijgt van prikkelende ogen, kies dan voor een babyshampoo die pH-neutraal is. Deze shampoos prikken amper.
Vind hier een niet prikkende babyshampoo,, tegelijkertijd geschikt voor baby´s en kinderen met een zeer droge huid.

Tot slot

Je baby in bad doen is vaak een feestje. Als je baby echter een droge huid heeft, doe hem dan niet te vaak in bad en gebruik een vochtinbrengend product.
Zie je plekjes eczeem op de huid bij je kindje, ga dan naar de huisarts of het consultatiebureau. De huid heeft dan waarschijnlijk een andere behandeling nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.