Leuk speelgoed van Nijntje

nijntje
De bekende Nijntje!

Allemaal kennen we Nijntje, het schattige konijntje. Voornamelijk bekend van de boekjes, maar later ook van tv, de kleding en de knuffeltjes.

Wie is Nijntje, wie heeft haar bedacht en wat kun je allemaal kopen van Nijntje?

Wie is Nijntje?

Nijntje werd in 1955 in het leven geroepen door Dick Bruna. Hoe hij op het idee is gekomen is niet helemaal duidelijk. 
De één zegt dat hij ’s middags in de duinen liep met zijn zoontje en een konijntje zag en dat hij daarover een verhaaltje verzon met Nijntje in de hoofdrol. 
De andere variant zegt dat Dick zijn zoontje een knuffelkonijntje had en dat Nijntje op die manier is ontstaan.
De eerste uitgave was een boekje getiteld Nijntje. Alle daarop volgende boekjes hadden dezelfde opmaak als de allereerste. Namelijk boekjes van 24 bladzijden, met rechts een tekening en links een versje van vier regels. De tekeningen zijn altijd simpel opgebouwd, met grote dikke lijnen en  enkele vaak terugkomende kleuren. Dit spreekt de kleintjes erg aan. Ook de grote van de boekjes was vrij klein, en geschikt voor de jeugdige lezer.
Vanaf 1955 heeft Dick Bruna zeker dertig boekjes uitgegeven met allerlei thema’s waarmee kinderen te maken kunnen krijgen, zoals Nijntje in het Ziekenhuis of Nijntje gaat Logeren.

Nijntje op televisie

De meeste verhaaltjes van Nijntje zijn ook in een animatie serie uitgebracht, waarin vele karakters uit de boekjes meedoen. Zo heb je de bekende vader en moeder Pluis, Snuffie en Knorretje.

Nijntje speelgoed
algemeen_Nijntje

Naar aanleiding van de boekjes is er ook allerlei speelgoed uitgekomen. Dit is in te delen in de verschillende leeftijdscategorieën.
Van 0 tot 6 maanden kun je bijvoorbeeld Nijntje bijtringen, boxkleden, rammelaars, en een muziekmobiel krijgen.
Van 6 maanden tot 1,5 jaar begint het speelgoed andere vormen aan te nemen en is er een sprekende Nijntje met de kleuren en getallen verkrijgbaar, een Nijntje stapelring en bijvoorbeeld een vormenschildpad gemaakt.
Vanaf 1,5 jaar wordt het speelgoed dan steeds ingewikkelder om het kind te laten leren zoals een Nijntje puzzel, een telefoon, Nijntje bouwstenen en ga zo maar door.

Nijntje kleding

Ook als het gaat om Nijntje kleding kun je het zo gek niet bedenken of het is er. Nijntje regenjasjes,  slabbetjes, rompertjes en badjasjes. Vanaf de geboorte kun je terecht.
Ook zijn er Nijntje accessoires verkrijgbaar als tasjes, sieraden, haarsetjes (kam en borstel) en schoentjes.

Nijntje in de kinderkamer

Als laatst heeft Nijntje nog een hele lijn voor in de kinder- of babykamer. Zo heb je een aardige collectie lampen, een soort Boeda achtige lampen die zacht licht uitstralen, maar ook Nijntje hanglampen en nachtlampjes. Daarnaast kun je de kinderkamer opvrolijken met een Nijntje behangrand en muurstickers.
Verder zijn verkrijgbaar Nijntje meubeltjes, waaronder kleine stoeltjes en tafeltjes en als laatst beddengoed, met superleuke opdruk geschikt voor jongens en meisjes.

Tot slot

Nijntje is een schattig konijntje, waar zeer veel waardevolle en leerzame boekjes van verschenen zijn. Daarnaast is Nijntje een prima thema om de baby- of kinderkamer mee in te richten en kun je het zo gek niet bedenken of het is te koop.
Veel succes met je zoektocht naar Nijntje spulletjes!

 

Heb je nog suggesties of aanvulling over dit artikel, laat ze dan gerust achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.