Leven met aangezichtspijn

Vele Nederlanders hebben dagelijks last van deze vervelende ziekte. De helse pijnen maken het leven van de patiënt bijna ondraaglijk.

Aangezichtspijn is nog niet zo bekend in Nederland. Er zijn twee vormen van aangezichtspijn; een atypische en een typische vorm. Voor de atypische vorm is nog geen behandeling gevonden. Met name vrouwen hebben last van deze vorm van aangezichtspijn.

Wat is aangezichtspijn precies? Wat zijn de oorzaken en hoe kun je het behandelen?

Lees hier alles over aangezichtspijn.

Wat is aangezichtspijn precies

aangezichtspijn
Aangezichtspijn gaat gepaard
met helse pijnen!

Aangezichtspijn is een chronische pijn in het gezicht, die gepaard gaat met hevige pijnscheuten door het gezicht. Deze pijnscheuten kunnen vele oorzaken hebben en kunnen ook verschillen in mate van pijn. Vele mensen denken dat het kiespijn is en er worden dan ook vele behandelingen bij de tandarts onterecht uitgevoerd. Dit gaat van wortelkanaalbehandelingen tot het trekken van kiezen. Helaas blijft de pijn na deze behandelingen gewoon aanwezig. Vaak wordt de diagnose aangezichtspijn pas na jaren gesteld. Meestal zijn de patiënten dan al langs de huisarts, tandarts, kaakchirurg, oogarts, kno-arts, anesthesioloog en neuroloog geweest.

De soort pijn is voor de patiënten niet goed te beschrijven. Het lijkt alsof er elektriciteitsdraden door het gezicht lopen die kortsluiting maken en schokken in het gezicht veroorzaken. Andere beschrijven de pijn als messcherp.

Hoe wordt aangezichtspijn veroorzaakt

Alleen van de typische vorm  is de oorzaak bekend. Vasculaire compressie ofwel een bloedvat dat tegen de aangezichtszenuw klopt en daardoor irritatie veroorzaakt. Bij atypische aangezichtspijn kunnen allerlei zaken de aangezichtspijn veroorzaken.
Wel wordt er vaak een link gezien tussen gordelroos en aangezichtspijn. Gordelroos is ook een vorm van zenuwpijn.
Vaak komt aangezichtspijn in de vorm van aanvallen. Deze aanvallen kunnen minuten, uren, dagen, maar ook maanden duren. Allerlei verschillende factoren kunnen een aanval veroorzaken; praten, eten, lachen, wind et cetera.

Hoe kun je aangezichtspijn behandelen?

Bij de typische vorm kunnen patiënten medicijnen slikken.  Dit zijn vaak mengsels van anti-epileptica, spierverslappers, en soms ook antidepressiva. Ook morfinedruppels kunnen verlichting brengen.

Bij atypische aangezichtspijn is de behandeling moeilijker. Men moet dan eerst de oorzaak zien te vinden en vervolgens kan een behandeling gestart worden. Als er na een tijd geen oorzaak aangetoond kan worden, zijn medicatie en psychologische ondersteuning het beste middel tegen deze ziekte.

Leven met aangezichtspijn

Aangezichtspijn is een verschrikkelijke ziekte om mee te leven. De pijnen zijn hels. Heb je de typische vorm van aangezichtspijn dan is medicatie toereikend, maar heb je de atypische vorm dan is dit al een stuk moeilijker.
Vaak komen mensen met aangezichtspijn in de WAO. Omdat allerlei zaken de aanvallen kunnen veroorzaken zijn zelfs banen als secretaresse niet meer te doen. Het aannemen van een telefoontje kan bijvoorbeeld al te pijnlijk zijn.
Heb je zelf nog tips of aanvullingen voor mensen met aangezichtspijn?
Of heb je zelf aangezichtspijn en heb je een andere vorm van medicatie? 
Laat ze dan hier gerust achter.

Verder lezen

Wil je meer weten over verstuikingen of een verstuikte enkel? Lees dan; wat te doen als je een verstuiking of verstuikte enkel hebt.
Heb je last van een slijmbeursontsteking? Lees dan hier verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.