Ondanks dat we waarschijnlijk allemaal dit oude spelletje kennen, beseffen we nog altijd niet hoe belangrijk het is om je niet te ergeren over kleinigheden. Mensen in het algemeen, maar zeker de moderne moeder heeft de neiging om een hoop stresspunten om zich heen te verzamelen.
Het valt ook niet altijd mee, moeder zijn in deze tijd. Wij weten allemaal dat je veel meer bent dan alleen moeder. Jij bent niet alleen degene die de kinderen verzorgt, maar daarbij neem je ook nog een groot deel van het huishouden op je én heb je ook nog je baan. Waar je het heus wel naar je zin hebt, maar soms zijn de dingen lastig te combineren. Je kan je niet helemaal focussen. Zelfs als je bezig bent met dat wat je het liefste doet, je hobbies, schieten je gedachten nog alle kanten op: de kinderen, die ene opdracht op je werk, de was die allang opgehangen had kunnen worden, wat ga je vanavond eten…
Inhoudsopgave
Jij en je partner
En dan heb je het belangrijkste punt nog niet eens gehad: je partner. Want het is een eeuwigheid geleden dat jullie gezellig met z’n tweetjes iets leuks zijn gaan doen. En die ene avond samen tv-kijken telt niet mee.
Het is belangrijk om de balans in je leven terug te vinden, voordat je uiteindelijk terechtkomt in een burn-out. Om te ontstressen zijn natuurlijk allerlei tips en trucs te vinden op het internet. Maar niet alles is simpel om op je eigen leven te betrekken.
Tip 1 – Niet elke dag is mamadag
Hoewel dat misschien gek klinkt en totaal tegen je gevoel indruist, is het een goede methode om bijvoorbeeld één dag per week je wat lichter te laten voelen. Eén dag per week zorgt je partner voor de kinderen: hij haalt ze uit bed, brengt ze naar school en brengt ze ‘s avonds weer naar bed. Huiswerkvragen zijn voor hem vandaag. Willen de kinderen je iets vragen? Dan moeten ze vandaag naar papa toe!
Uiteraard vergt dit oefening en aanpassing. Het is lastig om een hele dag niet te denken aan je kinderen of alles wat ermee te maken heeft. Een goede tip is om dan, zeker de eerste paar keer, letterlijk weg te gaan van je kinderen. Ga naar een museum, naar je werk, bekijk een stad of doe iets totaal anders waardoor je afgeleid bent.
Tip 2 – Waardering voor wat je doet
Het klinkt zo voor de hand liggend: dat je af en toe een complimentje krijgt voor de hoeveelheid werk dat je verzet. Dat een ander bewust is welke dingen je allemaal doet. Wees je bewust van de taken die je doet. Als je je bewust bent van je werkzaamheden, dan zorg je ervoor dat je jezelf ook gaat waarderen. Het zijn geen dingen die ieder ander kan, nee, dit kan alleen jij op deze manier! Erken de hoeveelheid werk en neem dat compliment dan ook serieus. De partner of je kind geeft geen compliment omdat jij het graag wilt horen, maar omdat hij of zij het knap vindt wat je allemaal voor elkaar krijgt!
Tip 3 – Therapie tegen stress
Dat klinkt misschien heel rigoreus, maar het is lastig om in je eentje van je stressgevoel af te komen. Daarom willen we iedereen aanraden om een kort traject of een enkele sessie te doen bij een mental coach. Denk bijvoorbeeld aan zielstherapie. Daarbij worden eerdere blokkades opgeheven en krijg je meer inzicht in wie jij bent en werk je aan je zelfvertrouwen. Spanning en stress zullen verdwijnen en je kan leren waar jouw grenzen liggen en welke behoefte jij hebt.
Heb je het gevoel dat je veel stress hebt? Blijf er niet te lang mee doorlopen. Stress kan zorgen voor lichamelijke klachten waar je soms lastig weer vanaf komt. Trek op tijd aan de bel en herken je eigen behoeften!