Tips om jezelf te kunnen ontspannen

Ontspanning zou iets makkelijks moeten zijn, maar helaas is dat voor de meeste volwassenen niet zo. Tijdens de vakantieperiode zou je helemaal tot rust moeten komen, maar voor volwassenen, in het drukke leven van nu, lijkt het zoeken naar tijd om te ontspannen een extra verplichting. Ook de steeds meer in gebruik genomen telefoons zorgen voor meer stress, mensen zijn steeds vaker bereikbaar en doen op de vreemdste tijden nog zaken die met werk te maken hebben. Dit alles werkt stressverhogend, met alle gevolgen van dien.

Hoe kun je jezelf leren ontspannen?

Ontspanning

ontspannen in een jacuzzi
Lekker ontspannen in een jacuzzi!

Ontspanning is geen luxe, het is zelfs een pure noodzaak. Als je tijden lang alleen maar werkt zonder ontspanning krijg je op een gegeven moment te maken met een burn-out of stort je in.

Je lichaam en geest presteren steeds minder en de kans op het maken van fouten wordt steeds groter. Constante spanning heeft naast mentale ook fysieke gevolgen.

Gevolgen van stress voor het lichaam

Voortdurende druk of stress brengt spanning over naar de spieren, veroorzaakt pijntjes, verstoort de spijsvertering en verhoogt de bloeddruk. Naast energiegebrek kan er ook eetlustverlies optreden door het overslaan van maaltijden of haastig eten.
Veel mensen met stress hyperventileren, omdat ze oppervlakkig en snel ademen, waardoor zij puur op de borst ademen. Hier wordt je kortademig van en moet je veel hijgen.
Uit de gevolgen voor het lichaam blijkt ook dat ontspanning heel belangrijk is. Maar hoe kun je nu leren ontspannen?

Tips voor ontspanning

Ontspanning kun je creëren door wat tijd voor jezelf te nemen, dit kan heel simpel zijn door even een wandelingetje te maken of je favoriete tv-programma te kijken.
Hieronder staan nog wat korte tips om te ontspannen;
lachen is gezond
Lachen is gezond!
  • Gebruik 10 tot 15 minuten per dag voor een ontspanningstechniek als meditatie, doe aan yoga, of een andere vorm van meditatie.
  • Neem iedere dag een pauze van 10 minuten en ga dan naar buiten, naar buiten gaan geeft frisse lucht, waardoor een eventuele hoofdpijn verdwijnt en het verhoogt je weerstand.
  • Doe 2 of 3 keer per week iets dat niets met werk te maken heeft, dit kan zijn dat je gaat borduren, schilderen, lezen, sporten. Alles kan als je het maar leuk vind en het moet ervoor zorgen dat je je werk als het ware vergeet.
  • Ga op bezoek bij vrienden en familie, deze kunnen je ook steunen wanneer je dat nodig hebt.
  • Ontspan door een lekker bad te nemen, eventueel met kruiden zoals lavendel.Vind hier een heerlijke lavendel badmelk voor een ontspannend bad.
  • Een beetje cliché; maar lach elke dag.
  • Zet je telefoon en computer eens uit, kijk niet steeds naar je mail of smsjes.
  • Praat over je problemen, lucht je hart bij iemand die je vertrouwt. Problemen komen hierdoor soms in een ander perspectief te staan, waardoor mogelijk oplossingen zich voordoen.

Welke maatregelen op de lange termijn helpen om te ontspannen

Door vaker te ontspannen daalt de bloeddruk, kun je beter slapen, heb je meer energie, heb je een beter concentratievermogen en een beter geheugen.
Probeer een ontspanningsmethode te kiezen die je lang volhoudt. Of dit nu wekelijks yoga of tai chi is, aromatherapie, shiatsu-massage of reflexologie.
Andere zaken die voor ontspanning kunnen zorgen zijn het hebben van een huisdier, even elke dag een wandelingetje met de hond of lekker de kat op schoot hebben of naar muziek luisteren en daarop in slaap vallen. Ook dit  kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk.

Tot slot

Ontspannen is erg belangrijk. Dagelijkse ontspanning is noodzakelijk, aar het is ook belangrijk voor langere tijd achter elkaar te ontspannen. Ga daarom regelmatig op vakantie en laat het werk thuis!Wil je meer lezen over hoe je burn-out kunt voorkomen? Lees dan verder in dit boek; met 51 tips om een burn-out  te herkennen en te voorkomen!
Heb je nog aanvullende tips ter ontspanning? Laat ze hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.