Oorzaken en behandeling van astma

Astma komt steeds vaker voor. Ongeveer 6 procent van de westerse bevolking lijdt eraan.  Astma heeft geen voorkeur voor mannen of vrouwen, ouderen of jongeren, stedelingen of bewoners van het platteland.

Wat is astma precies,  wat zijn de oorzaken van astma en hoe kun je het behandelen?
Lees hier alles dat je moet weten over astma!

Wat is astma precies

Bij astma vernauwen duizenden kleine haarvaatjes in de longen zich en zetten de slijmvliezen van de longen op. Hierdoor kan er minder lucht naar binnen stromen en voel je je benauwd. Kleine ontstekingen in de long zijn vrij normaal, omdat je voortdurend ziektekiemen, huishoudstof en vervuilde substanties uit de lucht inademt.
Bij astma heb je echter voortdurend ontstoken luchtwegen, bij prikkeling door bepaalde stoffen ontstaat een overdreven reactie, waardoor de spieren van de luchtwegen zich voortdurend vernauwen en steeds een benauwd gevoel veroorzaakt.
Typische kenmerken van astma zijn kortademigheid, een beklemd gevoel op de borst, een piepende uitademing en een hardnekkige hoest.

Wat zijn de oorzaken van astma

Er zijn vele oorzaken die astma kunnen veroorzaken, men schat dat ongeveer 30 procent van de wereldbevolking aanleg heeft voor astma. Voor de meeste mensen is de oorzaak van astma echter het rhinovirus, wat ook verkoudheden met heel veel hoest veroorzaakt. Andere oorzaken van astma staan in de volgende tabel.

 

Astma bevorderende stoffen
Oorzaken
Maatregelen
Verkoudheidsvirussen
Blijf uit de buurt van mensen die verkouden zijn
Lichaamsbeweging
Gebruik een luchtwegverwijder voordat je begint
Tabaksrook
Rook zelf niet en vermijdt ruimtes waarin gerookt wordt
Luchtvervuiling
Kijk uit voor luchtvervuiling en houdt rekening met smog in de zomer
Huisstofmijt
Huisstofmijt kan astma veroorzaken!
Huisstofmijt kan astma veroorzaken!
Stofzuig vaak, ook je bed, inclusief matras. Leg je kleding soms in de vriezer om huisstofmijten te doden. Vind hier een neutraal anti-allergisch wasmiddel.
Koude lucht Voorkom dat je plotselinge koude lucht moet inademen, door een sjaal voor je gezicht te houden in de winter
Stuifmeel en grassen Kies tuinplanten met weinig stuifmeel en ga ’s avonds niet naar buiten, wanneer de stuifmeel concentratie hoger is
Schimmels Zorg voor genoeg frisse lucht in huis, door ramen open te zetten. Pas echter wel op voor stuifmeel
Harige of gevederde dieren Neem geen huisdieren, en als je ze al hebt laat ze dan niet in de slaapkamer komen
Stress Verminder stress, dit kan een astma-aanval veroorzaken
Beroepsfactoren Vermijdt aanraking met stoffen die astma kunnen veroorzaken, zoals chemicaliën, lijmen, zuren, verven, rook, granen, dieren, koffiebonen en theestof
Medicijnen Let op met medicijnen op aspirinebasis.Zodra je last hebt van een piepende ademhaling of benauwdheid op de borst, ga dan direct naar de huisarts.

Hoe kun je astma behandelen

Om astma te behandelen heb je twee typen medicijnen.
Het eerste type vermindert de ontstekingen en worden luchtwegbeschermers genoemd en het tweede type verwijdt de luchtwegen bij een acute benauwdheid, dit zijn de luchtwegverwijders.
Deze luchtwegbeschermers worden doorgaans twee- tot viermaal per dag met een inhalator ingenomen. Mensen met astma voelen zich hierdoor snel beter. Deze medicijnen werken op de lange termijn.
De luchtwegverwijders werken vooral verlichtend en worden ingenomen op het moment dat ze nodig zijn en brengen dan onmiddellijk verlichting. Bijvoorbeeld als je gaat sporten en je krijgt last van inspanningsastma kun je deze medicijnen nemen en geven vier tot zes uur verlichting. Dit komt omdat de spiertjes rond de luchtwegen ontspannen, waardoor er meer lucht naar binnen kan.

Tot slot

Astma komt veel voor, maar is tegenwoordig een goed controleerbare ziekte. Vermijdt als je gevoelig bent bovenstaande oorzaken en gebruik eventueel medicijnen.

 

Wil je meer lezen over astma, lupus en andere allergieen? Lees dan verder in dit boek, waarin vragen over astma beantwoordt worden zoals; hoe kun je een op handen zijnde astma-aanval herkennen en hoe kun je astma bij kinderen zonder medicijnen genezen?

 

Heb je zelf ervaring met astma en heb je nog aanvullingen? Laat ze hier gerust achter!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.