Wat is COPD en wat kun je er tegen doen?

 Je hoort steeds vaker van de ziekte COPD. Wat is COPD precies en welke symptomen horen erbij?
Om te begrijpen wat COPD is, moet je eerst weten hoe gezonde longen werken.

De werking van de gezonde long.

Pin This Now to Remember It Later
Pin This
Je ademt lucht in via de mond of neus. Die lucht gaat door de luchtpijp, ook wel trachea genoemd, tot hij zich aan het einde vertakt in twee bronchiën. Zo komt de lucht in je longen.
In de longen neemt bloed zuurstof op copd
In de longen neemt bloed zuurstof op
In de longen neemt bloed zuurstof op
Vanaf de bronchiën gaat de lucht door steeds meer vertakkingen en komt het uiteindelijk overal in de longen terecht. De vertakkingen worden steeds kleiner, totdat de vertakkingen minuscuul zijn (bronchioli) en uitlopen in longblaasjes.
De longblaasjes en de vertakkingen van de bronchiën vormen bij elkaar de longen.
Om de longblaasjes liggen hele kleine bloedvaatjes die  zuurstof opnemen uit de longblaasjes en  koolstofdioxide teruggeven aan de longblaasjes.
Het bloed dat zuurstof heeft opgenomen heet zuurstofrijk bloed en bloed dat alleen koolstofdioxide en andere stoffen bevat  heet zuurstofarm bloed. Het zuurstofrijke bloed gaat nadat het zuurstof heeft opgenomen vanuit de longblaasjes naar het hart, zodat deze het bloed door het lichaam kan pompen.

Werking longen met COPD

COPD staat ook wel voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease.Zoals de naam het al zegt is de ziekte chronisch en kom je er niet meer vanaf. Wel kun je voorkomen dat de ziekte zich verergerd.
Bij COPD worden de kleinste bloedvaatjes en longblaasjes weg gevreten door een chronische ontsteking. Omdat er uiteindelijk minder longblaasjes zijn wordt er minder zuurstof opgenomen in het bloed.
Bij patiënten die een ernstige vorm van COPD hebben, wordt uiteindelijk maar één derde van hun longen gebruikt om zuurstof op te nemen. Als gevolg daarvan kunnen ze bij inspanning niet veel zuurstof opnemen per ademhaling en zal de patiënt last hebben van kortademigheid en snel benauwd zijn.

Symptomen en klachten van COPD

Er zijn een aantal verschillende eerste symptomen van COPD.
Het begint met verhinderde ademhaling en een erge vastzittende hoest die lijkt op een verkoudheid die niet ophoudt. Dit kan lijden tot benauwdheid, ophoesten van geïnfecteerd slijm en een piepend geluid bij de ademhaling.  Meestal heeft de patiënt ook last van kortademigheid en een verslechterde conditie. Het welbekende rokershoestje kan bij sommige mensen het eerste teken zijn dat er iets niet goed is.
Een patiënt zal niet van de een op de andere dag last hebben van die symptomen maar ze ontwikkelen zich langzaam.
De patiënt zal ook alleen last van kortademigheid hebben bij grote inspanning zoals bij hardlopen, fietsen en de  trap op lopen. Tenminste, dat is het begin stadium van de ziekte.
In een verder stadium zal de patiënt steeds meer moeite  hebben met de dagelijkse bezigheden, boodschappen en zelfs aankleden kan al erg moeilijk gaan.
In een nog verder  gevorderd stadium zal de patiënt zelf als die zit of ligt last hebben van kortademigheid. Daarnaast hebben veel patiënten last van hoesten waarbij bij slijm wordt opgehoest. En in een ver gevorderd stadium kan de patiënt de hele dag aan een stuk door last hebben van het ophoesten van slijm. De intensiviteit daarvan kan afhangen van het seizoen.
Andere klachten van COPD zijn:
·        Moeheid
·        Krachtverlies
·        Drukkend gevoel op de borst
·        Frequente verkoudheden
·        Verminderde eetlust
·        Gewichtsverlies
·        Psychosociale klachten zoals eenzaamheid of angst

Behandeling COPD

Jammer genoeg is er geen behandeling om COPD te genezen.  Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doem om de symptomen te verminderen;
  • Stoppen met roken
  • Slijmoplossers gebruiken, zodat het hoesten makkelijker gaat
  • Antibiotica gebruiken om de infecties te verminderen
  • Onder begeleiding gaan sporten

Verder lezen

Wil je meer weten over astma? Kijk dan hier verder!
Pin This Now to Remember It Later
Pin This

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.