Wat te doen tegen luieruitslag bij je baby

Alle baby’tjes krijgen er op een bepaald moment last van; luieruitslag! Luieruitslag is zeer vervelend en kan heel pijnlijk zijn. Ook als ouder zit je soms met je handen in het haar.

Vind hier handige tips en oplossingen tegen luieruitslag.

Wat is luieruitslag precies

luier
Een baby zonder luieruitslag!

Luieruitslag heeft je kindje als de billetjes vurig rood zijn en soms open plekken heeft. Vaak treedt het op als je kindje diarree of buikgriep heeft. De vele poepbroeken irriteren de huid en de urine dat over de huid heen gaat voordat het de luier intrekt maakt het al niet veel beter. Het babyhuidje is nog heel dun en snel geïrriteerd. Het is daarom zaak zo snel mogelijk in te grijpen.

Luieruitslag is echter niet besmettelijk of gevaarlijk.

[wp_ad_camp_2]

Wat kun je doen om luieruitslag te voorkomen

Hieronder heb ik wat tips voor als je kindje nog geen luieruitslag heeft. Je kunt nog altijd beter voorkomen, dan genezen. Deze tips geven echter geen garantie dat je kindje geen luieruitslag kan krijgen.

  • Houdt de huid van je kindje goed schoon. Maak de huid bij elke verschoning goed droog en laat het even aan de lucht drogen.
  • Wacht niet te lang met verschonen, doe het regelmatig. Bij een pasgeborene zo’n acht keer per dag. Bij een kindje van 4 maanden zo’n zes keer per dag.
  • Als het huidje lichtroze is, kun je het insmeren met Sudocrem. Dit bevat zink en heeft een kalmerend effect op de huid. Bestel hier een pot Sudocreme, waar je voor een lange tijd genoeg aan hebt.

Wat te doen als je kindje luieruitslag heeft

katoenen luier
Een katoenen luier kan luieruitslag voorkomen of verminderen!

Er zijn meerdere tips die luieruitslag kunnen helpen verlichten.

  • Gebruik zinkzalf. Zinkzalf mag je op open plekken smeren en zorgt ervoor dat de urine minder goed contact met de huid kan maken. Zo raken de rode plekken minder geïrriteerd. Vind hier de juiste zinkzalf voor als de huid open is.
  • Gebruik geen doekjes om de billetjes schoon te maken, maar gebruik lauw water dat je opbrengt met een hydrofiel washandje.
  • Laat de billetjes aan de lucht drogen, door je kindje te laten spelen op bijvoorbeeld een handdoek.
  • Als je denkt dat er een schimmel bij de luieruitslag aanwezig is, kun je bij de apotheek miconazol gaan halen. Deze antischimmel crème moet je tweemaal daags opbrengen. Een schimmelinfectie bij luieruitslag kun je herkennen aan kleine (vuur)rode eilandjes in het gebied dat geïrriteerd is, deze eilandjes kunnen zich uitbreiden naar de huidplooien. Is er geen apotheek in de buurt? Bestel dan hier de miconazol.

Van bovenstaande tips is bewezen dat ze werken. Bij mij werkte dit allemaal echter niet zo goed en duurde het herstel van de uitslag veels te lang. Het liefst wilde ik dat de luieruitslag binnen een nacht verdwenen was en niet binnen een paar dagen of zelfs een week.

Bij het kinderdagverblijf gaven ze de tip om maïzena te strooien op de plekken en in de luier zelf. Dat werkte voor mijn kleintje erg goed. Door de maïzena komen de ontlasting en urine bijna niet meer in contact met de huid. Binnen een nacht zagen we heel goed resultaat.

Op het moment dat de kleine flinke buikgriep had en dus bij elke luier en fles een poepbroek had, en de tip was dat luchten het beste was voor de billetjes, kwamen we op dit idee. Ontlasting op een handdoek laten lopen en urine dat overal terecht komt (we hebben een jongetje) is niet zo heel hygiënisch, dus zochten we naar een oplossing met een hydrofiel luier. Dit was echt perfect, het lukte om van een hydrofiel luier een zelfgemaakte luier te knopen en deze met een veiligheidsspeld vast te zetten. De ontlasting/ diarree werd goed opvangen en lekte niet door op het aankleedkussen, het boxkleed of het matras in het ledikant.

In de volgende post zal ik met foto’s laten zien hoe je een hydrofiel luier kunt vouwen tot een goede luier die ontlasting kan opvangen als je kindje luieruitslag heeft en de billetjes lucht nodig hebben.

Tot slot

Veel succes met het snel oplossen van de luieruitslag bij je baby of kindje. Het is erg zielig als je kindje veel last heeft en ik hoop dat bovenstaande tips snel verlichting kunnen geven.

 

Heb je nog tips of aanvullingen om luieruitslag te voorkomen, te verminderen of te behandelen? Laat ze hier gerust achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 gedachte over “Wat te doen tegen luieruitslag bij je baby”

  1. mijn tip is de billenspray van t merk Zarqa. Dit voorkomt en helpt snel te herstellen. Mijn kind had last van erge luieruitslag bijn niks hielp en met dit spul zagen wijn met een halve dag al verschil. In t begin deed t echt zeer omdat er zeezout en mineralen inzit maar je zag dat dat steeds minder werd, we zijn t een tijdje blijven gebruiken en we hebben er nooit geen last meer van gehad. Succes!