Bang voor het laten trekken van een verstandskies

verstandskies
Een verstandskies laten trekken kan eng zijn!

Heb je van je tandarts gehoord dat je verstandskies eruit moet? Of doen ze pijn omdat ze scheef zitten en in verdrukking komen? Dan heb je kans dat je naar de kaakchirurg moet om je verstandskiezen te laten trekken. Als je geluk hebt ben je totaal niet bang, maar de meeste mensen zijn helaas toch angstig voor de behandeling zelf of de mogelijke napijn. 

Is het laten trekken van verstandskiezen pijnlijk en hoe gaat de behandeling na het trekken van een verstandskies in zijn werk? Lees hier verder.

Doorverwijzing van de tandarts naar de kaakchirurg

Op het moment dat je van je tandarts te horen krijgt dat je verstandskiezen eruit moeten krijg je een verwijsbriefje mee. Je bent hierna vrij om te bepalen wanneer je belt en met welk ziekenhuis of welke kaakchirurg je voor je behandeling wil hebben. Ik zelf zat niet erg te wachten op de behandeling en heb uiteindelijk 5 jaar gewacht met het maken van een afspraak. Op een gegeven moment begon de verstandskies toch echt in de weg te zitten en waarschijnlijk ook hoofdpijn te veroorzaken waardoor ik toch gebeld heb. Eerst heb ik reviews van de verschillende kaakchirurgen gezocht alvorens ik mijn keuze heb gemaakt.

Toen ik belde dacht ik aan een wachtlijst van 12 weken,  echter kon ik meteen de volgende week komen.

Voorbereiding op het laten trekken van een verstandskies  bij de kaakchirurg

foto verstandskies
Zo ziet de foto eruit!

In het ziekenhuis gekomen werd er eerst een foto genomen van de kant van de kaak waar de verstandskiezen zaten die getrokken moesten worden. Dit deed geen pijn en is niet eng, alleen even de oorbellen uitdoen. Daarna moet je weer terug de wachtkamer in tot de kaakchirurg je komt halen.

De kaakchirurg legt de behandeling uit en begint met de verdoving. Hiervoor kreeg ik in totaal 5 prikken ( bij mij moesten zowel de verstandskiezen uit de onderkaak als de bovenkaak getrokken worden), waarvan 1 in het gehemelte, 3 in de wang en 1 dichter bij de lip. Deze verdoving moet een kwartier inwerken. Je voelt langzaam het gevoel uit je wang verdwijnen van de onderkant van de lip tot en met je oorlel. Je bovenlip blijft wel gewoon gevoel houden.

Na een kwartier  gaat de behandeling beginnen.

De behandeling

Je gaat waarschijnlijk naar een andere ruimte waar ook een assistente aanwezig is. Deze plaatst je in de behandelstoel en plaatst een soort kapje over je hoofd, met alleen een gat boven de mond. Je ziet dus niet wat er gaat gebeuren , maar de kaakchirurg verteld wel steeds wat ie doet. Het voelt een beetje als trekken en duwen en er kan een geluid komen op het moment dat de kies loskomt. Dan is het eigenlijk al gebeurd. De totale behandeling duurde bij mij minder dan tien minuten en was niet pijnlijk of eng. Het was veel minder erg dan verwacht. De gaten die achterbleven na het trekken van de verstandskiezen worden gehecht met een soort nietapparaat, waar je niets van voelt.

Zijn de kiezen eruit dan krijg je een gaasje in de mond dat je op elkaar moet bijten om het bloeden te stoppen. Je kunt ervoor kiezen om je getrokken verstandskiezen mee te nemen, maar ik wilde ze zelf niet bewaren in een potje of iets dergelijks.

Na de behandeling ofwel de nazorg

Direct na het trekken van de verstandskiezen krijg je een recept om een pijnstiller te halen. Deze moet je innemen voordat de verdoving uitwerkt, zo ongeveer een uur na het trekken van de verstandskiezen. Eerst haal je het gaasje eruit en probeer je de paracetamol in te nemen met je half verdoofde lippen. Dit gaat een beetje lastig en is handig om met een handdoek onder de mond in te nemen.  Het is geen normale paracetamol, hij bevat extra codeine.  Je wordt er extra slap en rustig van. Van dit type paracetamol mag je er 6 per dag.  Ga hiermee door tot het doosje op is. Neem er 2 voor het slapen gaan en 2 bij het ontbijt en nog 2 ergens op de dag. Je zult hierdoor weinig pijn hebben.

Daarnaast krijg je het recept voor een spoelmiddel mee. Hiermee moet je 24 uur na het trekken van de verstandskiezen beginnen en vervolgens zowel  ’s ochtends als ’s avonds spoelen. Dit maakt de wond steeds goed schoon.

Hierna gaat de wond dicht en veranderen de gaten in rustig uitziend tandvlees.

Treden er complicaties op zoals een ernstige bloeding of blijft de wond bloeden, neem dan contact op met je huisarts of de kaakchirurg zodat er ingegrepen kan worden. Ook moet de wond niet gaan ontsteken.

Conclusie

Mij is de totale behandeling erg meegevallen. Ik heb er 5 jaar mee gewacht en was uiteindelijk zeer snel klaar en heb geen complicaties gehad. Achteraf gezien snap ik mijn angst eigenlijk niet. Mijn tip is dan ook; luister niet naar de verhalen van anderen die de meest vreemde dingen meemaken als kiezen die afbrokkelen of mensen die zeer veel pijn hebben ervaren. Niet dat deze verhalen onwaarheden bevatten, maar ze versterken vaak de angst voor de behandeling en angst is een slechte raadgever.

Ik hoop dat dit ervaringsverhaal je over de drempel helpt om ook je verstandskiezen te laten trekken.

Heb je nog tips of aanvullingen op dit artikel? Laat ze dan gerust achter!

Wat te doen als je een strontje hebt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 gedachte over “Bang voor het laten trekken van een verstandskies”

  1. Wat een geluk dat je verstandskies niet is gaan ontsteken in die vijf jaar dat je hebt gewacht! Dat is een groot probleem bij veel mensen die vanwege verschillende reden (geld,tijd,angst) wachten met het trekken van hun verstandskiezen