Het is zomer en de barbecue avondjes komen en gaan. Om je vlees of vis een lekker smaakje te geven kun je het marineren. Meestal kopen we een kant en klare marinade of reeds gemarineerd vlees. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken.
Vind hier verrassende recepten voor marinades.
Wat is marinade precies
Marinade is een vloeistof waarin je vlees, vis of groenten laat staan. De vloeistof trekt in het vlees en maakt het zachter, doordat het bindweefsel afbreekt.
Het marineren zelf kan een dag duren maar ook een aantal minuten.
Recepten voor marinade
De onderstaande recepten zijn te gebruiken voor 500 gram vlees of vis. Laat het vlees of de vis minimaal een uur marineren. Je kunt het ook langer laten staan. Dek het vlees dan wel goed af.
Dep voor het barbecueën het vlees droog. Haal niet alle marinade van het vlees af, zorg dat het niet druipt.
Citroen en koriander marinade
Benodigdheden;
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel geraspte citroenschil
- 1 theelepel sereh (citroengraspoeder)
- Grof zeezout
- Versgemalen peper
- Halve bos fijngehakte koriander
Vermeng alles met elkaar. Deze marinade smaakt lekker met vis, kip en varkensvlees.
Oregano en chilipeper marinade
Benodigdheden;
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde chilipoeder
- 1 theelepel grof zeezout
- 1 geplet teentje knoflook
Vermeng bovenstaande ingrediënten. Dit smaakt lekker met kip, rund en varkensvlees.
Kerrie en kokosmelk marinade
Benodigdheden;
- 50 ml kokosmelk
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 50 ml ananassap
- Zout en peper
Meng alles door elkaar, en voeg peper en zout naar smaak toe. Dit recept smaakt lekker bij vis en kip.
Yoghurt en knoflook marinade
Benodigdheden;
- 200 ml yoghurt
- 4 geplette teentjes knoflook
- Een half bosje fijngehakte peterselie
- Zout
- Versgemalen peper
Lekker bij rundvlees, lamsvlees of varkensvlees.
Tijm en honing marinade
Benodigdheden;
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 1 theelepel mosterd
- 100 ml verse sinaasappelsap
Meng alles door elkaar, en eet deze verrassende marinade bij kip, lamsvlees of karbonade.
Zoete barbecue marinade
Benodigdheden;
- 100 ml ketchup
- 100 gram appelstroop
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- Het sap van een halve citroen
- Een teentje geplette knoflook
- Een theelepel kaneelpoeder
- Zout en peper
Voeg de zout en peper als laatst naar smaak toe. Deze marinade is zoeter dan de andere, maar smaakt goed bij spareribs en karbonades.
Verder lezen
Als je op zoek bent naar andere recepten voor marinades, kun je verder kijken in dit boek met daarin 95 recepten voor marinades, kruidenboters of sauzen.
Bij de barbecue kun je natuurlijk ook lekkere afwisselende sausjes maken. Vind hier drie receptjes voor barbecue sausjes.
Daarnaast zijn er handige tips die je kunt toepassen tijdens het barbecueën. Deze vind je hier.
Heb je nog tips of receptjes voor een andere marinade? Laat ze hier gerust achter. Ook hoor ik het graag als je een van bovenstaande recepten hebt gemaakt, hoe het uiteindelijk smaakte.