Ben je eindelijk zwanger en ben je op een feestje of zit je in een restaurant, slaat ineens de twijfel toe; wat mag ik wel en niet eten?
Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal producten die je beter kunt laten staan en producten waarvan gedacht wordt dat je ze niet mag eten terwijl daar eigenlijk geen bezwaar tegen is.
Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?
Hieronder volgt een lijstje met voedingsmiddelen waarover vaak vragen zijn met betrekking tot de zwangerschap.
Aspartaam
Aspartaam zit en zeer veel producten als een suikervervanger die caloriearm is. Aspartaam is qua opbouw een dipeptide, ofwel twee aminozuren aan elkaar. Aminozuren zijn bouwstenen zijn van eiwitten, een voedingsstof waar ons lichaam niet zonder kan. De aminozuren waaruit aspartaam bestaan komen voor 5 tot 10% voor in de eiwitten in onze gewone dagelijkse voeding. Men denkt dan ook dat aspartaam geen problemen oplevert voor de zwangerschap of foetus. Een glaasje Cola Light kan dus weinig kwaad.
Kaas
Welke kaas mag je nu wel en niet eten? In principe mag je alle kaas eten die gepasteuriseerd is. De enige gevaarlijke kazen zijn rauwmelkse kazen. Dit zijn vaak de zachte soort kaasjes. In de supermarkt is bijna alle kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze kazen zijn veilig om te eten en zijn een goede bron van eiwitten en calcium.
Je kunt voor de zekerheid altijd op de verpakking kijken van kaas, wanneer er au lait cru op staat kun je het beter niet eten als zwangere. Deze ongepasteuriseerde kaas kan de bacterie Listeria bevatten. Als je als zwangere geïnfecteerd raakt met Listeria kan deze overslaan op de foetus met alle gevolgen van dien, zoals vroeggeboorte of een miskraam.
Listeria kan ook op andere voedingsmiddelen zitten zoals paté, salades, groenten en fruit. De bacterie kan zich ook bij lage temperaturen vermenigvuldigen, dus eten is niet perse veilig in de koelkast.
Gelukkig is de kans op een daadwerkelijke Listeria besmetting heel klein en hoef je dus niet meteen in paniek te raken als je per ongeluk iets verkeerds gegeten hebt.
Sushi
Sushi bestaat uit rauwe vis en heeft de kans een parasiet met zich mee te dragen. Dit is echter een kleine kans. De parasiet heeft alleen effect op de moeder en niet op de foetus en kan daarom weinig schade aanbrengen.
Rauw of halfrauw vlees
Het is niet goed om halfrauw of rauw vlees te eten. Hierin kunnen weer de bacterie Listeria aanwezig zijn, maar ook de parasiet toxoplasma. Toxoplasma heb je waarschijnlijk wel eens gehoord, omdat je als zwangere de kattenbak niet mag verschonen, in verband met infectie met deze parasiet.
De mogelijke gevolgen van Listeria zijn hierboven al beschreven en kunnen ernstig zijn. Bak je vlees dus goed door en doodt alle bacteriën of parasieten die erin kunnen zitten.
Gerookte vis of gerookt vlees
Veel zwangeren hebben ooit gehoord dat er veel nitriet en nitraat in gerookt vlees of vis zou zitten. Deze stoffen zitten er inderdaad in maar kunnen verder weinig kwaad voor de foetus, mits gegeten met mate.
Paté of leverworst
In paté en leverworst zit zeer veel vitamine A. Vitamine A in hoge dosis kan de foetus beschadigen. Aangeraden wordt daarom niet teveel hiervan per dag te eten, maar bijvoorbeeld 1 boterham per dag met dit beleg kan wel.
Eieren
Mits goed doorgebakken is er niets mee en juist een goede voedingsbron. Een zachte dooier kan ook weinig kwaad, indien er een infectie aanwezig is heeft het lichaam van de moeder nog een goede verdedigingslinie. Hierdoor verdwijnt de infectie uit het lichaam en raakt de foetus niet beschadigt.
Tot slot
Als zwangere moet je niet vergeten dat je eigen lichaam ook nog een afweersysteem heeft. Daarnaast is het moeilijk om direct bij de foetus in de buurt te komen als parasiet of foetus.
Natuurlijk neem je wel de juiste voorzorgsmaatregelen, maar het moet geen probleem geen vormen als je ergens iets gaat eten.
Succes met het eten tijdens de zwangerschap
Heb je nog suggesties of tips? Laat dan hier gerust een reactie achter.